Vítězná premiéra! Štefková senzačně vyřadila Beckovou a slaví první výhru na okruhu WTA

- Daniel Kubelka

Česká tenistka Barbora Štefková se postarala v 1. kole turnaje v kanadském Quebecu o velké překvapení. Na úvod bojů hlavní soutěže totiž porazila Němku Anniku Beckovou, světovou osmatřicítku ve třech setech, a připsala si na své konto první vítězství na okruhu WTA při svém vůbec úvodní startu mezi ženskou elitou.

Štefková, která se do hlavní soutěže dostala až jako tzv. lucky loser, nesvtoupila do zápasu s favoritkou vůbec dobře. Ztratila úvodní tři gemy v řadě, během kterých si dvakrát prohrála servis a skóre tak narostlo rychle na 0:3. Vzápětí sice brejkem manko částečně snížila, jenže když v sedmé hře po velkém boji přišla o servis znovu, ukončila Němka úvodní set čistou hrou po výsledku 6:2.

Začátek druhé sady se vyvíjel podobně. Česká tenistka hned v prvním gemu ztratila i přes vedení 30:0 svůj servis, nicméně ztrátu smazal hned ve čtvrtém gemu, kdy obrala Beckovou o podání čistou hrou. Když pak v sedmé hře ale opět neudržela servis, vypadalo to s nadějemi Štefkové všelijak, jen ne dobře. Češka však ještě vyrobila ze zápasu drama. V devátém gemu odvrátila úvodní mečbol soupeřky, v další hře vzápětí druhý a když připravila Beckovou o servis, rázem to bylo 5:5. Čistou hrou následně dokonala obrat a po třetím brejku v setu zdánlivě ztracený zápas do třetího setu.

I v rozhodující sadě jako první přišla o podání česká hráčka, rychlým rebrejkem ve čtvrtém gemu však nenechala soupeřku utéct na vyšší rozdíl. Rozuzlení utkání přišlo v polovině sady. V ní nejprve Štefková zvýšila po dalším brejku na 4:2, nezlomila ji ani rychlá odpověď Beckové v podání rebrejku, protože hned vzápětí připravila Němku o podání znovu. Za stavu 5:3 pak ukončila utkání hned na první pokus a připsala si na své konto jedno z největších vítězství své kariéry.

V dalším kole turnaje se Štefková utká s Alison van Uytvanckovou, 112. hráčkou světového žebříčku.

COUPE BANQUE NATIONALE, Québec City (ženy, hala - koberec, 250 000 USD, 1. kolo)

BARBORA ŠTEFKOVÁ (176.) (LL) - Annika Becková (GER, 38.) (2)  2:6, 7:5, 6:3