Tenisem žiju pořád, říká sedmdesátiletý slávista Jan Kodeš

- David Schlegel

Po semifinálovém zápase mezi Lucií Šafářovou a Karolínou Plíškovou se uskutečnila na sparťanském centrkurtu menší oslava. Ředitelka turnaje Petra Černošková a promotér turnaje Miroslav Černošek společně popřáli k sedmdesátým narozeninám wimbledonskému vítězi Janu Kodešovi. Ty oslavil jeden z nejlepších tenistů československé historie 1. března.

"Už je to dávno, ale na tomhle kurtu jsem se od roku 1966 třináct let připravoval pravidelně od jedné odpoledne až do večera na French Open a také na spoustu daviscupových zápasů," zavzpomínala česká tenisová legenda, která na Spartu přestoupila poté, co se stala mistrem republiky v Ostravě.

Pořadatelům pochválil modernizaci areálu TK Sparta Praha. "Hodně to tady zvelebili. Odvedlo se tady velké množství práce a chtěl bych všem moc poděkovat," složil Kodeš poklonu místním funkcionářům.

Ač je Kodeš v tenise sparťan, ve fotbale a v hokeji fandí Slavii. "Není to tak, že bych Spartě nikdy nefandil, ale kromě tenisu dávám přednost Slavii," potěšil slavný tenista červenobílé fanoušky.

Kodeš tenis stále aktivně sleduje a udržuje si výborný přehled. "Sleduju nejen ženský nebo mužský tenis, ale sleduju i veterány. Trochu mě mrzí, že na turnaji s dotací 500 tisíc dolarů nehrála žádná tenistka první světové desítky. Myslím, že by si to tak velký turnaj určitě zasloužil," postěžoval si vítěz Davisova poháru z roku 1980.

V dnešním semifinále mezi Šafářovou a Plíškovou hodně sledoval především Lucii Šafářovou. "Moc jí přeju, aby se dostala do formy, protože na French Open, kde loni postoupila do finále, bude obhajovat spoustu bodů a když teď tady a příští týden v Madridu nějaké body získá, bude moci být více v klidu," vysvětlil Jan Kodeš, který na French Open zvítězil v letech 1970 a 1971. Jan Kodeš na závěr slíbil, že se přijde na Spartu podívat i na zítřejší finále.


Galerie