Češi v akci: Siniaková v Tokiu postupuje, Michnev je při premiéře v hlavní soutěži challengeru v osmifinále

- Jan Havlovic

Úterní tenisový program nabídl pro českého fanouška skutečně zajímavou podívanou. Na turnaji WTA v Quebecu se o velkou senzaci postarala Barbora Štefková, která v prvním kole vyřadila Němku Anniku Beckovou. Na challengerech už postup do druhých kol turnajů vybojovali Adam Pavlásek a ve své premiéře také Petr Michnev!

Siniaková postupuje v Tokiu

První radostná zpráva pro české fanoušky přišla v úterý dopoledne z japonského Tokia. V Zemi vycházejícího slunce nepanovaly ideální podmínky a tenistky trápil déšť. I proto se Kateřina Siniaková dostala na kurt až před desátou hodinou dopolední (SEČ). Česká tenistka vstoupila do zápasu aktivně, vypracovala si rychle vedení 2:0, avšak záhy podání ztratila. Rodačka z Hradce Králové však od stavu 2:1 na kurtu dominovala, vyhrála čtyři gemy v řadě a po prvním využitém setbolu v zápase se radovala ze zisku první sady. 

Ve druhém setu již nebylo k vidění tolik brejkbolů, pouze jediný, který prakticky celou sadu rozhodl. Lottnerové se třetí hra druhé sady vůbec nepovedla, neuhrála v tomto gemu ani jeden fiftýn a Siniaková dokázala prolomit podání své soupeřky! Následně si obě hráčky držely svůj servis, aktuálně 65. hráčka světa dokázala druhou sadu doservírovat a po setech 6:1, 6:4 postupuje do druhého kola, ve kterém narazí na Američanku Louisu Chiricovou. 

Konečný vyhrál poprvé od konce července a v Istanbulu postupuje

Z postupu se může radovat také Michal Konečný, který na challengeru v tureckém Istanbulu dokázal vyhrát po třech prohraných zápasech a připsal si první vítězství od konce července. Aktuálně 320. tenista světa měl v úvodní sadě navrch a Cema Ilkela porazil v poměru 6:3. To druhý set už byl daleko vyrovnanější! Stav byl 5:5 a na podání šel turecký tenista, která nezvládl tíhu okamžiku, o své podání přišel a otevřel Konečnému cestu k postupu. Český tenista nezaváhal, využil druhý mečbol a zajistil si postup do druhého kola!

Kolář i Michnev postupují ve Štětíně do druhého kola

Zdeněk Kolář se po dvou týdnech necelém měsíci opět vrátil do turnajového kolotoče. Česká tenisová naděje vyfasovala v prvním kole Rusa Gabašviliho, aktuálně 117. hráče světového žebříčku. Kolář však vstoupil do utkání velmi dobře, v první sadě svého velmi zkušeného soupeře přehrál 6:3 a měl výborný začátek i do druhého setu, když vedl již 3:0 a šel na podání! Český tenista však nadějné vedení promrhal, Gabašvili předvedl málo vídaný comeback, když získal šest gemů v řadě a srovnal stav zápasu! Ve třetím setu se naštěstí Kolář vrátil ke své hře z první poloviny zápasu a Gabašvilimu byl opět vyrovnaným soupeřem. Rodák z Nového Města na Moravě nakonec vyhrál rozhodující sadu 6:3 a ve druhém kole se střetne s Italem Carusem, který je na žebříčku až na 401. pozici. 

Mladého Koláře doprovodí do osmifinále minimálně i Petr Michnev. Sedmadvacetiletý tenista, který se do hlavní soutěže probojoval z tříkolové kvalifikace, přehrál v úvodním zápase hlavní části turnaje Sakharova z Francie, který za stavu 7:5 3:0 ve prospěch Čech utkání skrečoval. 

K první ztrátě podání mezi Michnevem a Sakharovem došlo v sedmém gemu, když první jmenovaný přišel servis poté, co v předcházející hře měl tři brejkboly. Svoji slabší chvilku však ihned napravil a byl to právě on, kdo si za stavu 6:5 vypracoval první setboly. Aktuálně 416. hráč světa svoji šanci ihned využil a po více než hodině zápasu ujmul úvodní sadu pro sebe v poměru 7:5. Ve druhém setu se český tenista propracoval k brejku za stavu 2:0 a jelikož brejk potvrdil, vedl rychle 3:0. Za stavu 7:5 3:0 15:0 se Francouz dopustil dvojchyby a okamžitě poté usoudil, že pokračovat v utkání nebude již možné.

Jan Mertl končí na challengeru v polském Štětíně v 1. kole. V něm nestačil český tenista na Itala Stefana Napolitana, ačkoliv vyhrál úvodní sadu výsledkem 6:4. Další dva sety ale již patřily jeho soupeři, který se tak může radovat z postupu do dalšího kola.

Banja Luka - Pavlásek otočil zápas, pár Jebavý/Šátral dokonce utekl z mečbolů

V Bosně a Hercegovině pokračuje druhým dnem challengerový podnik, ve kterém se v úterý představil i Adam Pavlásek. Mladý Čech sice ztratil první sadu, postup do osmifinále si však ujít nenechal.

Dvaadvacetiletý tenista byl prvním hráčem, který v utkání ztratil vlastní servis. Za stavu 3:4 totiž neodvrátil brejkbol a dovolil tak svému soupeři podávat na vítězství v prvním setu. Ten touto šancí nepohrdl a úvodní set vyhrál v poměru 6:3. A bylo ještě hůř. Čtvrtý nasazený přišel o své podání i za stavu 1:1 a nečekaně prohrál 1:3. O tři hry později to byl právě Pavlásek, který se zdravě naštval a vzal protivníkovi čistou hrou servis. V současné době 106. tenista světa dokonce vedl 5:3, set ale doservírovat nedokázal. Na řadu přišla tak desátá hra druhého dějství, ve kterém Chorvat neudržel znovu servis a nechal Čechovi urvat druhou sadu v poměru 6:4. V závěrečném setu se dvaadvacetiletý hráč propracoval za stavu 4:3 brejku, když dokázal využít druhou brejkbolovou šanci. Pro rodáka z Brna již nebylo tentokrát problém dovést set k vítěznému konci a po dvou hodinách boje se tak může český talent radovat z postupu!

Na stejnému turnaji postupuje i pár Jebavý/Šátral, který vstal zázračně z mrtvých a prošel do dalšího kola! Česká dvojice prohrála první set 1:6, v druhém byla brejk pozadu, přesto dokázala dotáhnout set do vítězného tie-breaku, ve kterém odvrátila hned čtyři brejkboly! V závěrečném super tie-breaku nakonec tato dvojice dominovala a debl Kretschmer, Weissborn porazila 10:4!

Český souboj na turnaji WTA v Quebecu nakonec ovládla Tereza Martincová, která sice s Barborou Krejčíkovou ztratila úvodní sadu, další dva sety ale již patřily jí a po výsledku 4:6, 7:5 a 6:4 postupuje do dalšího kola.

Jedenadvacetiletá Martincová vstoupila do zápasu ve velkém stylu, když získala úvodní tři hry. Její soupeřku ale špatný start nerozhodil a po čtyřech gemech v řadě to rázem bylo 3:4. Martincová sice rebrejkem dorovnala, poslední dvě hry ale opět patřily o rok mladší Krejčíkové, která tak získala první sadu výsledkem 6:4.

Druhý set odstartovala brejkem a to dokonce čistou hrou Barbora Krejčíková a získanou výhodu držela až do osmé hry. Martincová srovnala na 4:4 při podání soupeřky rovněž bez ztráty fiftýnu a když po velkém boji prorazily podání Krejčíkové i ve dvanáctém gemu, vybojovala druhý set v poměru 7:5.

Třetí set se dlouho nesl ve vyrovnaném duchu a rozhodnutí zápasu tak přinesla až jeho koncovka. V ní nejprve Martincová neproměnila úvodní mečbol zápasu, napodruhé však již při podání soupeřky uspěla a mohla se tak radovat z postupu do druhého kola. V něm se utká se 148. hráčkou žebříčku Jekatěrinou Alexandrovovou.

Barbora Štefková se postarala o senzaci na turnaji WTA v Quebecu! Česká tenistka v 1. kole porazila 38. hráčku světového žebříčku Anniku Beckovou, ačkoliv čelila dvěma mečbolům zkušené soupeřky! Po výsledku 2:6, 7:5, 6:3 si navíc připsala první vítězství na okruhu WTA. Více o utkání v samostatném článku.

Snadný postup do 2. kola čtyřhry na turnaji WTA v Quebecu slaví deblová dvojice Andrea Hlaváčková, Lucie Hradecká. Na úvod přehrál český pár duo Loebová, Zhao za 43 minut hladce ve dvou setech, 6:2 a 6:0.

. H+H by v tomto duelu měly potvrdil roli favoritek a zajistit si postup do další části turnaje. Ve čtyřhře se představí také Barbora Krejčíková!

V Banja Luce pokračuje úvodní kolo místního challengeru! Po postupu Václava Šafránka a Jana Šátrala se do hry dostane také Adam Pavlásek, který v minulém týdnu ukázal velmi dobrou formu na turnaji v italském Janově, kde dokázal projít až do semifinále, ve kterém vypadl s Nicolasem Almagrem, nasazenou jedničkou turnaje. Teď čeká českého reprezentanta v Bosně a Hercegovině Chorvat Nikola Mektić, který startuje v hlavní soutěži díky divoké kartě od pořadatelů. Pavlásek je v tomto utkání velkým favoritem a měl by si, dle papírových předpokladů, zajistit postup. 

WTA

COUPE BANQUE NATIONALE, Québec City (ženy, hala - koberec, 250 000 USD, 1. kolo)

TEREZA MARTINCOVÁ (233.) (Q) - BARBORA KREJČÍKOVÁ (265.) (Q)  4:6, 7:5, 6:4
BARBORA ŠTEFKOVÁ (176.) (LL) - Annika Becková (GER, 38.) (2)  2:6, 7:5, 6:3

HASHIMOTOV SOGYO JAPAN WOMEN´S, Tokio (ženy, tvrdý povrch, 250 000 USD, 1. kolo)

Antonia Lottnerová (GER, 167.) (LL) - KATEŘINA SINIAKOVÁ (65.) 1:6, 4:6

COUPE BANQUE NATIONALE, Quebec City (ženy, hala - koberec, 250 000 USD, 1. kolo čtyřhry)

Hesseová, Kaniaová (FRA, POL) - Irigoyenová (ARG), KREJČÍKOVÁ (2)  3:6, 3:6
HLAVÁČKOVÁ, HRADECKÁ (1) - Loebová, Zhao (USA/CAN)  6:2, 6:0

Challenger Tour

Banja Luka Challenger 2016 (muži, antuka, 64 000 Eur, 1. kolo)

Nikola Mektić (CRO, 327.) (WC) - ADAM PAVLÁSEK (106.) (4)   6:3, 4:6, 3:6

1. kolo čtyřhry

JEBAVÝ, ŠÁTRAL - Kretschmer, Weissborn (GER/AUT) (3) - 1:6 7:6(8) 10:4
Peralta, Zeballos (CHI/ARG) (1) - Petrović (SRB), ŠÁFRÁNEK  6:2, 6:4

American Express - Istanbul (muži, tvrdý povrch, 75 000 USD, 1. kolo)

Cem Ilkel (TUR, 444.) (Q) - MICHAL KONEČNÝ (320.) 3:6, 5:7

Pekao Szczecin Open, Polsko (muži, antuka, 106 500 Eur, 1. kolo)

ZDENĚK KOLÁŘ (262.) - Teimuraz Gabašvili (RUS, 117.) (6) 6:1, 3:6, 6:3
PETR MICHNEV (416.) (Q) - Gleb Sakharov (FRA, 275.) 7:5 3:0 skr. Sakharov
Stefano Napolitano (ITA, 227.) - JAN MERTL (269.)  4:6, 6:3, 6:2

ITF/FUTURES

PENTA TRADING Říčany open 2016 (ženy, antuka, 10 000 USD, 1. kolo kvalifikace)

Více o říčanském turnaji v samostatném článku

Grand Prix Barrisol, Francie (muži, hala - tvrdý povrch, 25 000 USD, 1. kolo čtyřhry)

Beck, Jacq (GER/FRA) - Guez (FRA), PAPÍK (2)  6:4, 6:3

Nis Open, Srbsko (muži, 25 000 USD, antuka, 1. kolo čtyřhry)

SCHMID, Sikora (SVK) (3) - Gabrieli, Weis (oba ITA)  4:6, 6:1, 10:7

Egypt F24 Men´s Futures (muži, 10 000 USD, antuka, 1. kolo čtyřhry)

Bassel, Elganainy (oba EGY) - KOPŘIVA, POSPÍŠIL (2) 2:6, 2:6

Megatennis Open, Maďarsko (muži, 10 000 USD, antuka, 1. kolo dvouhry)

DAVID POLJAK - Philipp Schroll (AUT) 6:4, 7:5
Thomas Statzberger (AUT) - PAVEL NEJEDLÝ (6) - odloženo na 14.9.

1. kolo čtyřhry

Kopinski, Nowak (USA/POL) (4) - KRSTEV, POLJAK  6:4, 3:6, 2:10

Hammamet Open, Tunisko (muži, antuka, 10 000 USD, 1. kolo)

Arnaud Restifo (FRA) - YVO PANÁK  6:1, 6:1

Vietnam F4 Futures-Becamex IDC Cup (muži, tvrdý povrch, 10 000 USD, 1. kolo)

PAVEL MOTL - Rio Noguči (JPN) 6:4, 4:6, 4:6

Izida Cup, Bulharsko (ženy, antuka, 25 000 USD, 1. kolo čtyřhry)

KRAMPEROVÁ, Ormaecheaová (ARG) (3) - Boevová, Ducaová (BEL/ROU)  7:6(3), 6:1

II. Vásárhely Open, Hodmezovaserhely (ženy, antuka, 25 000 USD, 1. kolo dvouhry)

GABRIELA PANTŮČKOVÁ (8) - Agnes Buktaová (HUN) 6:3, 6:2
Milana Spremová (SRB) - JESIKA MALEČKOVÁ (3)  0:6, 2:6