Češi na žebříčcích ATP/WTA: Plíšková poprvé šestá, Berdych si o pozici pohoršil

- Filip Lefenda

Karolína Plíšková je po svém americkém tažení poprvé v kariéře šestou hráčkou světa. Finalistka US Open si oproti předešlému vydání žebříčku polepšila o celých pět míst. To nejlepší Čech Tomáš Berdych v zámoří vinou zánětu slepého střeva nestartoval a klesl o jednu příčku na devátou pozici. Poprvé se do elitní dvoustovky prodral Jan Šátral, který díky účasti ve druhém kole závěrečného grandslamového podniku sezóny poskočil hned o 44 míst.

Muži

Nejlepším Čechem zůstává i přes neúčast na posledním letošním grandslamovém turnaji bezpečně Tomáš Berdych. Rodák z Valašského Meziříčí, kterého do New Yorku nepustil zánět slepého střeva, si však o jedno místo pohoršil a vypadl z elitní osmičky.

O dvě místa si v novém vydání žebříčku pohoršil i Jiří Veselý, který je aktuálně na 51. pozici. Ten si sice na US Open zahrál, po výhře nad Indem Mynenim však ve druhém kole k utkání proti srbské světové jedničce Novaku Djokovičovi, kterého dokázal letos porazit na antuce v Monte Carlu, pro zranění předloktí vůbec nenastoupil.

Krutý byl los turnaje ve Flushing Meadows pro Lukáše Rosola, který hned v úvodním kole vyfasoval světovou dvojku Andyho Murrayho. S tím neuhrál ani sadu a v žebříčku klesl z 81. na 86. místo.

Komu se naopak zámořské účinkování vydařilo, byl Jan Šátral. Šestadvacetiletý rodák z Mělníka se poprvé v kariéře prokousal skrze kvalifikaci do hlavní části grandslamového turnaje, kde si v prvním kole poradil i s domácím Američanem McDonaldem. Následně sice skončil dle očekávání na raketě silně favorizovaného Francouze Monfilse, prezentoval se ovšem velice atraktivním tenisem. Výsledkem je skok o 44 míst do druhé světové stovky, kde je Šátral vůbec poprvé. Aktuální 182. příčka je tak v tuto chvíli jeho maximem.

Shodně o šest příček si polepšili také dva hráči před Šátralem. Adamu Pavláskovi patří 106. místo, Radek Štěpánek je hned za svým mladším krajanem. Výrazný skok zaznamenal v rámci první pětistovky Petr Michnev, který si polepšil o 55 míst a je na 416. příčce, která je jeho dosavadním nejlepším umístěním.

Další čeští tenisté:

258. Robin Staněk (+10)

262. Zdeněk Kolář (-2)

269. Jan Mertl (-5)

303. Václav Šafránek (-20)

305. Marek Michalička (-20)

320. Michal Konečný (-11)

412. Jan Hernych (+3)

416. Petr Michnev (+55)

433. Jaroslav Pospíšil (+12)

473. Marek Jaloviec (+32)

Ženy

Ženám vévodí Karolína Plíšková, která si finálovou účastí v New Yorku ještě více upevnila pozici české jedničky. Rodačka z Loun se z jedenáctého místa vyhoupla na šesté, a pokud bude v podobných výkonech pokračovat i nadále, rozhodně nemusí jít o konečnou metu.

Petra Kvitová došla na US Open do osmifinále, kde skončila na raketě pozdější šampionky a finálové přemožitelky Karolíny Plíškové Němky Angelique Kerberové. V žebříčku zůstala někdejší světová dvojka na svém – je šestnáctá. Stejné pozice v singlovém žebříčku zastávají nadále také Barbora Strýcová (21.) s Lucií Šafářovou (44.) a Denisou Allertovou (89.).

Dvacetiletá Kateřina Siniaková zaznamenala v zámoří cenný skalp Kanaďanky Bouchardové, posléze však nedotáhla do zdárného konce dobře rozehraný mač s Francouzkou Garciaovou, deblovou finalistkou. V žebříčku si ale královéhradecká tenistka polepšila o sedm příček, když je aktuálně 65. nejlepší hráčkou světa.

Minulý týden se dařilo i dvojčeti grandslamové finalistky Kristýně Plíškové, která kuriózním způsobem ovládla turnaj v čínském Dalianu. Ve finále byla krůček od porážky, soupeřka Egučiová z Japonska se však krůček od vítězství nešťastně zranila a musela kurt opustit se slzami v očích na vozíku. Češka si díky asijskému triumfu polepšila celkem o 27 míst a poskočila na současnou 95. pozici.

V rámci druhé stovky si o dvě místa polepšila Lucie Hradecká (172.), opačným směrem naopak klesly Barbora Štefková (176.) a Tereza Smitková (198.). První jmenovaná o šest příček, druhá pak třiadvacet míst. Vzestup o 43 pozic na 289. místo může slavit Gabriela Pantůčková, Klára Koukalová (240.) se naopak o celých 38 míst propadla.

Další české tenistky:

220. Karolína Muchová (+3)

225. Jesika Malečková (+3)

233. Tereza Martincová (+3)

240. Klára Koukalová (-38)

258. Andrea Hlaváčková (-2)

265. Barbora Krejčíková (+2)

288. Marie Bouzková (-9)

289. Gabriela Pantůčková (+43)

368. Markéta Vondroušová (=)

467. Magdalena Pantůčková (+33)