O žádném konci jsem nemluvil, opravoval novináře po příletu domů Nadal

- Jan Vojkůvka

Bylo období, kdy se nevěřilo, že bude hrát déle než do pětadvaceti let. Posléze se věková hranice nadále posouvala, ale určitě nemůže hrát déle než do třiceti. Nyní už mu 30 let a Rafael Nadal nadále baví fanoušky po celém světě svým tenisem.

Styl, který Nadal během dřívějších let praktikoval, byl pro jeho tělo tak trochu demoliční. I proto se objevovaly neustálé názory na fakt, že jeho kolena tuto zátěž nemohou vydržet.

Pravdou bylo, že občas přišly chvíle, kdy ho kolena zradila. Nadal musel shodit přemíru svalové hmoty, aby tolik nezatěžoval klouby. Podřídil své tenisové kariéře vše, začal šetřit se starty, nepodceňoval léčby šrámů ani důkladný odpočinek po zápasech a turnajích.

Nyní je Rafael Nadal na profesionálním okruhu šestnáctým rokem, na kontě má nespočet zranění s koleny, ramenem, naposledy s levým zápěstím. Po výpadku ve čtvrtém kole na US Open s Lucasem Pouillem v rozhovoru pro španělská média vyjádřil i proto starost nad faktem, jak dlouho ještě bude moci hrát. Že by se však blížil konec španělského tenisty? Ani zdaleka ne.

Vím, že mohu být nadále konkurence schopný na nejvyšší úrovni a mít šance na důležitých událostech. Tento rok jsem byl připraven na důležité věci, ale stalo se, co se stalo. Okamžiky, kdy se věcí vyvíjejí horším směrem, se stávají každému. Je to součást života sportovce a musíte to akceptovat,“ podotkl na konferenci.

Nevím, kolik let mi ještě zbývá, jestli jeden, dva, tři, čtyři nebo šest. Předpovídat budoucnost nemůžete a stejně tak se připravit na to, kdy přijde konec. Nyní je mi 30 let, ale to není chvíle na skončení v tom, co mám rád. Jistě, mé tělo je unavenější než před třemi nebo čtyřmi roky. Musím pracovat na tom, abych byl fyzicky připraven stoprocentně. Doufám, že budu připraven na závěrečnou část sezony a přeji si, abych byl připraven na rok 2017, kdy chci mít dobrou sezonu. Nejsem si jistý, kolik mi ještě zbývá, ale hodlám si užít každý zápas a soutěžit do chvíle, kdy mé tělo řekne - a stop,“ vysvětloval Nadal. „A až ten den přijde, pochopím to. Není to něco, s čím bych si lámal hlavu. Když přijde chvíle, kdy už nemůžete přidat víc, poznáte to.

Jeho slova, v nichž ani slůvkem nenaznačil možný konec kariéry v nejbližší době, byla však překroucena a to takovým stylem, že ve Španělsku se začalo čile spekulovat a hovořit jako o hotové věci, že Nadal hodlá během roku 2018 ukončit svou kariéru.

Španělský tenista tak okamžitě po příletu na Mallorcu, opět obklopen novináři z televize a deníků, začal napravovat, co jeho slova nevědomky způsobila. „Nikdy jsem nemluvil o nějakých časových limitech. Budoucnost je neznámá. Já pouze vím, že jsem schopný nadále soutěžit, hrát tenis a jsem šťastný za to, co dělám a v těchto chvílích nevidím nic jiného, co bych mohl dělat,“ upozornil Nadal, kterého po pár dnech odpočinku čeká let do Indie na utkání Davis Cupu.