Strastiplná cesta za třístým vítězstvím Iva Karloviče skončila

- Jan Vojkůvka

Předlouhé čekání je u konce. Chorvatský “bombér” Ivo Karlovič si může oddychnout, po půl roce okusil příchuť vítězství na okruhu ATP a zastavuje svou černou sérii. Tím se také dostal k dlouho oddalovanému milníku 300. výhry v kariéře.

Nečekaně dlouho čekal specialista na dělový servis na své jubilejní vítězství. Půl roku, během něhož vypadával hned na úvod turnajů, ho však nestál takovou porci míst v žebříčku, jaká by se mohla čekat, a v současnosti 31. hráč světa mohl odjet do Istanbulu plnit roli třetího nasazeného. S touhou po výhře na něho čekal Srb Dušan Lajovič, se kterým ještě nikdy neprohrál.

Posledního vítězství na okruhu se zkušený Ivo Karlovič dočkal přesně 29. 10. 2015, tedy před šesti měsíci. Od té doby prohrál ve čtvrtfinále v Basileji, prvním kole Masters v Paříži a v nové sezoně si zapsal dalších šest porážek v Aucklandu, Australian Open, Delray Beach (kde obhajoval titul), Acapulcu, Monte Carlu a Bukurešti.

Rozhodně se však nedá říci, že by sedmatřicetiletý veterán měl smůlu na los a ve většině zápasů byl pasován do role favorita. První výhru po půl roce si nakonec mohl vychutnat až na turecké antuce, na níž udolal Lajoviče ve dvou tiebreacích a vylepšil si s ním vzájemnou bilanci na 5-0.

Karlovič tak zastavil černou sérii osmi porážek v řadě na okruhu a pronikl do klubu tenistů, kteří dokázali zvítězit v celkově 300 singlových zápasech na okruhu ATP. Pro Karloviče je přitom tato výhra možná i klíčová v jeho pozdní kariéře - další porážky by totiž mohly znamenat strmý pád žebříčkem.

Zejména na travnaté části sezony bude Chorvat obhajovat výraznou porci bodů a každá pomoc v podobě jakékoliv výhry a dodání sebevědomí před další pasáží sezony je pro tohoto tenistu důležitá. Obzvlášť ve chvíli, kdy za květen neobhajuje prakticky nic (zapsal si v minulém roce výpadky v 1. kole v Madridu a na French Open).

Své o tom ví kupříkladu Radek Štěpánek, jehož zdravotní problémy v minulé sezoně odsoudily k pádu mimo elitní světovou stovku a stejně starý český tenista se od té doby marně snaží o prokousání zpět do této společnosti. Podobný osud ostatně může potkat i Karloviče, jenž pevně doufá, že jeho vítězství v Istanbulu opět nastartuje Chorvatův dělový, až strojový, servis, kterým si připíše na konto několik důležitých výher a postupů na nadcházejících turnajích.