Světová dvojka končí již ve čtvrtfinále, dál jde Nišikori

- Jan Havlovic

Centrální dvorec Arthura Ashe viděl další krásnou, pětisetovou bitvu, po které se z postupu do semifinále překvapivě radoval Kei Nišikori, který se probojoval do svého druhého semifinále na US Open. Naopak nasazená dvojka, Andy Murray, v New Yorku končí.

Byl to však právě Murray, který vstoupil do zápasu ve velkém stylu. V prvním setu prakticky nechyboval a vyhrál v něm v poměru 6:1. Během druhého setu přerušil čtvrtfinálový duel déšť, a tak následovala krátká přestávka, během které se zatáhla střecha, která je nad dvorce Arthura Ashe nově nainstalovaná. Nišikori zabojoval ve druhém setu, kdy se dostal do důležitého vedení 5:4, na podání šel soupeř, čehož Nišikori využil. Murray se špatně vypořádal s velkým tlakem, dovolil soupeři brejkbol a sedmý hráč světa toho dokázal využít! Srovnáno - 1:1 na sety!

Třetí sada byla velmi divoká, co se brejků týče, neboť Murray ztratil své podání dvakrát, avšak japonská jednička dokonce třikrát, a tak Brit servíroval za stavu 5:4 na zisk druhé sady. Světová dvojka čistou hrou uzavřela druhý set a přiblížila se vítězství! V dalším setu, ve kterém mohl Murray rozhodnout o svém postupu, se však misky vah opět posunuly na stranu předloňského finalisty US Open, kterému se podařilo sebrat soupeři hned dvakrát podání a poslal zápas do rozhodujícího setu!

Pátý set nabídl diváků na dvorci Arthura Ashe krásný zážitek a napínavou bitvu. Oba hráči se doslova prali o každý míček, stav byl však 5:5 a na podání mířil aktuálně druhý hráč světového žebříčku. Nišikori si při podání svého soupeře dokázal vypracovat brejkbol, při kterém poslal povedený kraťas, Murray míček stihnul, avšak japonský tenista se dokázal natáhnout a volejem dostal míč na soupeřovu polovinu. Frustrovaný Murray zlostně "třísknul" raketou o síť, neboť věděl, že tohle byl pravděpodobně nejdůležitější míček zápasu!

A ano, skutečně byl, neboť Nišikori v následném gemu potvrdil brejk při vlastním podání, proměnil hned první mečbol zápasu a mohl se radovat z postupu do semifinále, ve kterém narazí na Stana Wawrinku!

Ohlasy po čtvrtfinálovém zápase

Kei Nišikori: „Byl to opravdu velmi těžký zápasu. Nevstoupil jsem do utkání vůbec dobře, prohrál první set 1:6, avšak ve druhém setu se můj výkon zlepšil. Pokusil jsem se lehce změnit taktiku, začal jsem po malých krůčkách. V dnešním zápase bylo opravdu hodně brejků, bylo to nahoru dolů, avšak já se vždy snažil být klidný."

Andy Murray: „Nejsem nikterak zklamaný, byl to velmi dobrý zápas. V posledních dvou měsísích jsem měl opravdu velmi dobrou formu a nemohu vyhrát každý zápas, takže se rozhodně nestydím, že jsem vypadl již ve čtvrtfinále."

 

Out play, outwit, outlast. Welcome back to the semis #KeiNishikori. #usopen (?: @gwephoto)

Fotka zveřejněná uživatelem @usopen,Zář 7, 2016 v 3:17 PDT