Pohoda, klídek a tabáček. Djokovićovi přezdívají Walković

- Daniel Kubelka

Takovou pohodu na grandslamu už asi Novak Djoković dlouho nezažil a asi zase nějaký ten čas nezažije. Řeč není o skvělé formě současné světové jedničky, ale spíš o způsobu jakým se dostal už do semifinále čtvrtého grandslamu sezóny.

Šest hodin a dvacet šest minut. Přesně tolik potřeboval srbský tenista na postup do semifinále US Open. Zdá se vám to na pět zápasů hraných na tři vítězné sety málo? Tak to se Vám pouze nezdá. Ačkoliv Djoković v úvodních kolech na kurtu netráví často více než právě ty tři potřebné sety, i tak je průměr na zápas, jenž činí něco málo přes hodinu a čtvrt opravdu záhadný.

Žádné tajemství však za tím nehledejte, dvanáctinásobný grandslamový vítěz má během letošního newyorského tažení prostě jen pořádnou kliku, přesto, že to tak v úvodu vůbec nevypadalo.

První kolo a Jerzy Janowicz, až 247. hráč žebříčku. Snadné sousto, řekli byste, Djoković by Vám ale po úvodním zápase na turnaji za pravdu nedal. Na houževnatého Poláka totiž potřeboval hned čtyři sety (ano, Srb padl ve druhé sadě 5:7) a takřka polovinu z odehraného času v New Yorku strávil na kurtu hned v prvním zápase. Pak to ale začalo.

Jiří Veselý po pětisetové bitvě v prvním kole se Sakethem Minenim laboroval se zraněnou rukou a asi i tak by s ním neměl Djoković příliš mnoho práce (ačkoliv letos v Monte Carlu s Čechem senzačně prohrál). Krátce před startem utkání však míří na stadion Arthura Ashe pro Srba příjemná zpráva, Veselý nenastoupí.

Ušetřené síly se mohou Srbovi hodit. V další zápase nevyzpytatelný Rus Michail Južnyj, který i ve 34 letech je velice nepříjemným soupeřem. Světová jednička do zápasu vstoupila výborně, brala úvodní tři hry a především, na kurtu vypadala skvěle. Djoković skvěle servíroval a zdálo se, že ruský tenista by pro něj neměl představovat větší problém. Než se však Djoker dostal do ještě lepšího tempa, utkání skončilo. Za stavu 4:2 Južnyj ucítil problém s levou nohou a než by riskoval případné zranění, zápas předčasně vzdal. Třicet jedna minut, déle se nehrálo a tak si Srb alespoň kvalitně potrénoval.

Teprve v osmifinále Djoković odehrál druhý celý zápas na turnaji, ale možná se čekala o trochu větší bitva. Na druhé straně kurtu totiž stála vycházející hvězdička britského tenisu, jedenadvacetiletý Kyle Edmund, 84. hráč žebříčku. Úvodní dvě sady se však mladík s jihoafrickými kořeny nechytal a mohl být rád, že na dvorci strávil něco málo přes hodinu a uhrál alespoň tři gemy. Teprve ve třetím setu se Edmund rozehrál, nicméně na Djokoviće to nestačilo a po necelých dvou hodinách pad ve třech setech.

Zatím poslední zápas Djokoviće v New Yorku už na papíře vypadal zcela nejnáročněji. Jo-Wilfried Tsonga totiž drží se Srbem jednu z nejvyrovnanějších bilancí na okruhu (po včerejšku 8 výher ku 17 porážkám), z toho všechna vítězství současné francouzské jedničky se odehrály na tvrdém povrchu. Ideální prostředí pro drama, chtělo by se říct, jenže nic takového se v úterý večer nekonalo.

Djoković za necelou hodinu a půl vyhrál úvodní dvě sady a déle už se nehrálo. Tsonga odstoupil kvůli potížím s kolenem a srbský tenista potřetí na turnaji neodehrál celý zápas.

Djoković tak podesáté v kariéře postoupil do semifinále US Open a stále tak může pomýšlet na obhajobu loňského triumfu a celkově třetí newyorský titul. Jedna otázka se však přímo nabízí. Kolik času ještě stráví Srb na dvorci?

Na Djokovićovu cestu turnajem už světem internetu panuje několik zdařilých obrázků :)

 

 

Played just two full length matches and into the semis already? #USopen2016

Fotka zveřejněná uživatelem Troll Tennis (@officialtrolltennis),Zář 7, 2016 v 12:22 PDT

 

The beast is back?

Fotka zveřejněná uživatelem Troll Tennis (@officialtrolltennis),Zář 7, 2016 v 12:32 PDT