Oblíbený turnaj českých tenistek přišel o status Premier

- Jan Vojkůvka

Turnajová příprava na travnatý Wimbledon dozná v příští sezoně zajímavých změn. To se dotkne i velmi oblíbeného turnaje v anglickém Birminghamu, který v roce 2014 získal status kategorie Premier, ale pro nadcházející sezonu byl degradován na pouhý podnik International.

Důvodem jsou změny v kalendáři, jež se dotknou i například turnaje WTA na Mallorce, který od nadcházející sezony už v kategorii WTA nefiguruje. Mnohem podstatnější je ale degradování birminghamského podniku z kategorie Premier na kategorii International.

To se dotkne i českých tenistek, jež do Birminghamu, kde se hrálo dva týdny před Wimbledonem, jezdily ladit svou formu na travnatý grandslam v Londýně.

Turnaj si oblíbila dvojnásobná šampionka Petra Kvitová, která zde vyhrála v letech 2017 a 2018 a jen zdravotní problémy ji připravily o možnost usilovat o vítězný hattrick. Barbora Strýcová byla na turnaji v letech 2014 a 2016 ve finále a letos obhájila loňské semifinále. Karolína Plíšková se v roce 2015 podívala do finále, její sestra Kristýna letos do čtvrtfinále.

Jenže kupříkladu Kvitová s Plíškovou, jako členky elitní desítky, mohou hrát jen omezený počet turnajů kategorie International.

Prize money turnaje klesne z 1 milionu dolarů na pouhých 250 tisíc dolarů. Do kategorie Premier se totiž vyšvihne zcela nový turnaj v německém Berlíně, který se bude pořádat ve stejný týden jako ten v Birminghamu. A bude lákat největší tenisový hvězdy právě do své hlavní soutěže.

Jisté je, že Birmingham už nebude nabízet tak kvalitní obsazení. Jak se změna promítne do účasti českých hráček v této atraktivní tenisové destinaci, se uvidí příští rok v květnu při uzávěrce přihlášek.