Hvězda vedle hvězdy! ATP Cup zná prvních 19 účastníků premiérového ročníku

- Jan Vojkůvka

Přehlídka nejlepších hráčů světa, startovní pole jako na grandslamech. Premiérový ročník ATP Cupu, který se bude konat na začátku ledna v Austrálii, už prvních 19 zemí, jež se turnaje zúčastní. Účast v týmové soutěži navíc potvrdilo již 27 z 30 hráčů elitní třicítky světového žebříčku.

Přímý konkurent Davis Cupu a nástupce Světového poháru, ATP Cup, je oficiální akcí okruhu ATP, na které se bude hrát nejen o podíl z tučného prize money (15 milionů dolarů), ale především o body do světového žebříčku. Ve dvouhře si mohou tenisté přijít až na 750 bodů, ve čtyřhře na 250.

I proto je zájem tenistů o tuto akci mnohem výraznější, než je tomu v případě finálového turnaje Davis Cupu. Jak v sobotu radostně organizátoři ATP Cupu oznámili, účast přislíbila nejen kompletní tenisová špička z elitní desítky, ale hned 27 tenistů z TOP 30 žebříčku.

„Jsme potěšeni, když vidíme takovou přehlídku hvězd ve startovní listině premiérového ročníku ATP Cupu,“ řekl prezident ATP Chris Kermode. Na turnaji nebudou chybět ani Novak Djokovič, Roger Federer a Rafael Nadal. Brit Andy Murray dokonce využil chráněného žebříčku, aby se do turnaje mohla kvalifikovat Velká Británie.

Právě postavení na žebříčku je rozhodující pro týmy, které se na základě něho kvalifikují na turnaj. Pořadí určuje nejvýše postavený hráč na žebříčku ATP ve dvouhře, přičemž musí potvrdit svou účast na turnaji.

Na základě žebříčku se na ATP Cup pro rok 2020 prozatím kvalifikovalo Srbsko, Španělsko, Švýcarsko, Rusko, Rakousko, Německo, Řecko, Japonsko, Itálie, Francie, Belgie, Chorvatsko, Argentina, Gruzie, Jižní Afrika, USA, Kanada a Velká Británie. Divokou kartu jako pořadatelé má Austrálie, jejíž tenisté si nezajistili přímou účast na základě světového žebříčku.

Zbývajících pět zemí, které budou ATP Cup hrát, bude oznámených v polovině listopadu. Český tým figuruje aktuálně mimo postupové pozice na 26. místě, a to díky chráněného žebříčku Tomáše Berdycha. Aby se Čechům podařilo kvalifikovat, musel by některý z hráčů vyletět žebříčkem ke 40. místu světa.

Kvalifikované týmy na ATP Cup + první potvrzené nominace
1. Srbsko – Novak Djokovič, Dusan Lajovič
2. Španělsko – Rafael Nadal, Roberto Bautista Agut
3. Švýcarsko – Roger Federer, Henri Laaksonen
4. Rusko – Daniil Medveděv, Karen Chačanov
5. Rakousko – Dominic Thiem, Dennis Novak
6. Německo – Alexander Zverev, Jan-Lennard Struff
7. Řecko – Stefanos Tsitsipas, Michail Pervolarakis
8. Japonsko – Kei Nišikori, Jošihito Nišioka
9. Itálie – Fabio Fognini, Matteo Berrettini
10. Francie – Gael Monfils, Benoit Paire
11. Belgie – David Goffin, Steve Darcis
12. Chorvatsko – Borna Čorič, Marin Čilič
13. Argentina – Diego Schwartzman, Guido Pella
14. Gruzie – Nikoloz Basilašvili, Alexandre Metreveli
15. Jižní Afrika – Kevin Anderson, Lloyd Harris
16. USA – John Isner, Taylor Fritz
17. Kanada – Felix Auger-Aliassime, Milos Raonic
18. Velká Británie – Andy Murray, Kyle Edmund
WC. Austrálie – Nick Kyrgios, Alex De Minaur