Kliďas, rarita, jako Thiem. Takový je Forejtek podle svých trenérů, spoluhráče či soupeře

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ ZE ZENICE: Přišel, viděl a zvítězil. Jonáš Forejtek se v posledních týdnech ve velkém představuje české tenisové veřejnosti. Pouze slova chvály pro něj mají jeho trenér Jan Mertl, kapitán daviscupového týmu Jaroslav Navrátil, zkušenější reprezentační kolega Jiří Veselý i poslední Forejtkova oběť Mirza Bašič.

Když Jaroslav Navrátil před pátečním losem v bosenské Zenici ukázal na Jonáše Forejtka a udělal z něj dvojku českého daviscupového týmu, splnil očekávání nejednoho českého fanouška. Vždyť osmnáctiletý Čech v posledních týdnech sbíral jeden titul za druhým – z juniorské čtyřhry ve Wimbledonu, ze dvouhry i čtyřhry na mužském turnaji ve Vogau, z Pardubické juniorky a konečně i juniorského US Open.

Co za význačnými úspěchy vycházející tenisové hvězdy stojí? „Myslím si, že Jonáš to má jako jeden z mála tenistů v hlavě srovnané. Na osmnáctiletého kluka je to docela rarita. Za vytyčenými cíli si tvrdě jde,“ analyzoval svého svěřence trenér Jan Mertl.

Forejtek podle informací od Mertla i Michala Navrátila, pod jehož křídly je během aktuálního Davis Cupu v Bosně a Hercegovině, trénuje pravidelně čtyři až pět hodin denně. Fyzický fond má tedy slušný, přestože by potřeboval ještě zesílit.

Kvality juniorské světové jedničky ocenil po své porážce od něj i Mirza Bašič, jenž vyzdvihl především konzistenci Forejtkovy hry. „Hodně toho vrátí. Jistě si zaslouží respekt,“ uznal osmadvacetiletý Bosňan.

Michal Navrátil – syn daviscupového kapitána Jaroslava Navrátila – popisoval ještě v New Yorku hru mladého reprezentanta jako pestrou a agresivní. Podobně to vidí týmová jednička Jiří Veselý. „Je to velice šikovný hráč. Hodně si pomáhá forhendem, roztáčí servis a skvěle se hýbe. Připomíná mi Dominica Thiema,“ nebál se odvážného přirovnání Veselý.

Již zmíněný Bašič viděl ve Forejtkovi spíše podobnost se slovenským tenistou Andrejem Martinem, vítězem dvanácti challengerů ve dvouhře.

Ať už má pravdu spíše Veselý, nebo Bašič, při hodnocení Forejtkovy povahy panuje jasná shoda. „Znám ho už dlouho. Je to kliďas. Ne flegmatik, ale kliďas,“ nechal se slyšet český nehrající kapitán Jaroslav Navrátil, kterého doplnil ještě Veselý.

„Je vidět, že mladá generace si s ničím neláme hlavu. Pro český tenis je to nesmírně pozitivní zpráva,“ usmíval se při pohledu na budoucnost českého mužského tenisu.