Turnaj WTA v Hongkongu musí být kvůli politickým nepokojům odložen

- Jan Vojkůvka

Politické nepokoje, které zuří v Hongkongu už několik měsíců, mají za následek nutnost odložení turnaje WTA International, který se měl konat od 5. října. Pořadatelé oznámili, že kvůli bezpečnosti musí být šestý ročník turnaje odložen.

„Ve světle současných událostí se Hongkongská tenisová asociace ve spolupráci s WTA rozhodla odložit Hong Kong Tennis Open 2019. Turnaj se nebude konat ve svém plánovaném termínu od 5. do 13. října,“ stojí v oficiálním prohlášení turnaje.

Situace v Hongkongu se vyostřila kvůli návrhu zákona, který by umožňoval vydávání lidí podezřelých z trestných činů do pevninské Číny. Kvůli tomuto návrhu se rozhořely několikaměsíční demonstrace, jež ovšem nadále pokračují a to i přes stáhnutí tohoto návrhu. Demonstrace jsou také velmi často pořádány ve Victoria Parku, kde se má konat i šestý ročník Hong Kong Open.

„Turnaj je vlajkovou lodí našeho celoročního kalendáře a jednou z nejpopulárnějších mezinárodních sportovních akcí ve městě, která každoročně přitahuje tisíce místních fanoušků a zahraničních návštěvníků,“ stojí dále v prohlášení. Minulý ročník v Hongkongu navštívilo přes 70 tisíc diváků. Po zásluze se celý podnik stal vítězem soutěže o nejlepší turnaj kategorie WTA International.

„Snažíme se udržovat vysoký standard akce pro všechny účastníky, ať už hráče, tak fanoušky. Po rozsáhlých diskuzích však docházíme k závěru, že hladký průběh turnaje může být lépe zajištěn později v jiném termínu. Organizátoři akce a WTA aktivně diskutují o určení alternativního týdne pro pořádání akce,“ pokračuje zpráva na oficiálních stránkách turnaje.

Hlavní obavy pořadatelů jsou pochopitelně ze situace na pořádaných demonstracích, které bývají násilně potlačeny. Agresivita přitom stoupá na obou stranách sporu.

Kvůli bezpečnosti byly v Hongkongu zrušeny i další sportovní akce jako například Asijský pohár v triatlonu a mistrovství Asie v aquatlonu. Termín, kdy by se mohl tenisový turnaj dodatečně uspořádat, zatím zveřejněn nebyl.