Natěšený Forejtek očekává nervozitu. Cíl pro utkání už má stanoven

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ ZE ZENICE: Jiří Veselý a Jonáš Forejtek. Tyhle dva tenisty vybral Jaroslav Navrátil pro sobotní dvouhry daviscupového klání v Bosně a Hercegovině. Jako první se na kurtu moderní arény pro tři a půl tisíce diváků objeví osmnáctiletý Forejtek.

Český daviscupový kapitán Jaroslav Navrátil určil pro sobotní dvouhru jako týmovou dvojku Jonáše Forejtka. Osmnáctiletý český reprezentant tak zažije svou premiéru ve slavné týmové soutěži. Jeho soupeřem pro úvodní sobotní klání v Zenici bude bosenská jednička Mirza Bašič.

„Zítra budu asi nervózní, jelikož to bude můj první zápas v Davis Cupu. Jsem ale i rád, hodně se těším,“ popsal své pocity po pátečním losu Forejtek.

Vítěz juniorské dvouhry na nedávném US Open se před rozlosováním snažil neřešit, jestli nastoupí už do prvního zápasu. Raději se soustředí na věci, které může ovlivnit. „Hlavně mi nesmí utéct začátek,“ uvědomuje si.

Kapitán českého výběru Jaroslav Navrátil dal Forejtkovi důvěru i s ohledem na jeho vynikající formu. „Jonáš vyhrál tři turnaje za sebou. Má sebevědomí a šanci si zaslouží,“ komentoval své rozhodnutí kapitán.

Osmnáctiletý talent si své místo vysloužil i kvalitními výkony v průběhu týdne. „Povrch je pomalý. Jonáš dělal v trénincích daleko méně chyb než Jirka Lehečka, který hraje rychleji a dovede zabít míč,“ analyzoval Navrátil.

Forejtka čeká v sobotu bosenské peklo, aréna v Zenici pojme přibližně tři a půl tisíce diváků. Jednu výhodu však mladý český reprezentant mít bude.

„Jeho soupeř Bašič je jednička a musí uhrát bod. Navíc se střetne s juniorem. Jonáš nebude mít co ztratit, nebude v žádném tlaku. Myslím si, že vyhraje,“ odvážně tipoval český nehrající kapitán.

Aktuálně nejlepší junior světa Forejtek zahájí svůj boj s Mirzou Bašičem v sobotu v 15 hodin.