Návrat jako hrom! Po sedmi letech se vrací bývalá hvězda ženské dvouhry

- Jan Vojkůvka

Ženský tenis čeká v příští sezoně obrovský boom zájmu. O ten se postará trojnásobná maminka Kim Clijstersová, jež se ve 36 letech chce vrátit na kurty. Senzační prohlášení zveřejnila na svých sociálních sítích.

„Co opravdu chci od života?“ započala Clijstersová svou zpověď. „V posledních sedmi letech jsem byla máma na plný úvazek. A milovala jsem to, vážně ano. Ale také jsem milovala život profesionální tenistky. A upřímně... Ten pocit mi chyběl.“

„Takže, proč nezkusit obě věci najednou? Mohu být milující mamkou svých tří dětí a zároveň tou nejlepší tenistkou, co jen dokáži?“ položila si otázku. „Tak to pojďme zkusit. Uvidíme se v roce 2020!“ zakončila video.

Clijstersová pověsila raketu na hřebík v roce 2012. Přitom měla za sebou už jedno přerušení kariéry, k němuž došlo mezi lety 2007 a 2009. Důvodem byla touha po rodině. V roce 2008 porodila dceru Jadu, ale v mysli už střádala plány na návrat.

Návrat to byl přímo senzační. Bývalá světová jednička měla na kontě jen jeden grandslamový titul, ale po návratu z mateřské dokázala vybojovat v letech 2009 a 2010 tituly na US Open a v roce 2011 také na Australian Open. A po zásluze se vrátila do čela žebříčku.

Pak ovšem přišel v roce 2012 další konec kariéry. Ten měl být definitivní. O rok později Belgičanka porodila syna Jacka a v roce 2016 se jí narodil další syn Blake.

Byť byla v roce 2017 uvedena do mezinárodní Síně slávy, bez tenisu žít nedokáže. A jak zmiňuje nejen na videu, chce ještě jednou provést úspěšný comeback. Tentokrát jako trojnásobná maminka.

„Nemyslím si, že bych měla něco někomu dokazovat. Spíš nad tím přemýšlím jako na výzvou,“ řekla pro oficiální stránky WTA ke svému návratu. „Chci sama sebe vyzvat a být zase silná. Je to takový můj maraton.“

Držitelka 41 titulů na okruhu WTA, jež byla celkem 20 týdnů na postu světové jedničky, má před sebou skutečně tvrdou výzvu. Aby se vrátila na světový žebříček, musí uhrát body na třech turnajích. Pomoci jí v tom mohou divoké karty, kterých může jako bývalá světová jednička obdržet libovolné množství.

Kdy přesně nastoupí do turnajového kolotoče ovšem ještě neví. „Uvidíme, jestli bude mé tělo na takové úrovni, jaké bych chtěla. Můžeme se bavit o začátku roku 2020, ale pokud v prosinci nebudu cítit, že jsem připravená, nepojedu někam na turnaj jen proto, že budu mít možnost. Chci mít pocit, že jsem na úrovni, jaké chci. Pořád mám na přípravu nějaké tři a půl měsíce a těším se na to, jak se budu zlepšovat,“ dodala.