Navrátil se podělil o svou strategii. Kvalitu širokého týmu ukázal na dvou příkladech

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ ZE ZENICE: Na rozdíl od Bosňanů, kteří na čtvrteční tiskovou konferenci v Zenici dorazili všichni, vyslal český tým pouze svého nehrajícího kapitána Jaroslava Navrátila. Zkušený daviscupový lodivod informoval o zdravotním stavu Tomáše Macháče i Dalibora Svrčiny. Do víkendových zápasů nejspíše vyšle více než dva hráče.

Český daviscupový tým si v bosenské Zenici prožil nemilé chvíle. Po klidném zahájení tréninků a přivítání navrátilců ze Spojených států Jonáše Forejtka a Jiřího Lehečky se totiž staly hned dvě nepříjemnosti – Tomáše Macháče ohrozila viróza a Dalibor Svrčina si přivodil výron kotníku.

„Tomáš měl kvůli žaludečním problémům den a půl volno a netrénoval. Dostal nějaké tablety a míň jedl. Dnes ráno už ale byl stoprocentně připraven a zapojil se do tréninku,“ informoval na čtvrteční tiskové konferenci nehrající kapitán českého celku Jaroslav Navrátil.

O něco hůře na tom je šestnáctiletý Svrčina, pro něhož premiérový reprezentační sraz dostal poněkud hořkou příchuť. „Zranění Dalibora mě mrzí. Udělal si lehký výron kotníku. Doufám, že ho naši doktoři dají dohromady a že bude v pořádku,“ přeje si kapitán.

Právě kvůli takovým potížím se vyplatí investovat do širšího a kvalitnějšího týmu, jímž právě Češi disponují při všech utkáních. S tenisty cestují například fyzioterapeuti Michal Novotný a Pavel Kovač.

„Je důležité udělat klukům zázemí. Teď se to ukázalo u Tomáše, který dostal tablety, i Dalibora, jehož léčbu díky mnoha zkušenostem uspíší,“ vyzdvihl vynikající týmové podmínky Navrátil.

Naopak pro soupeře z Bosny je něco takového spíše zbožným přáním. Velmi skromný tým domácích vede hrající kapitán Tomislav Brkič. „Jsem překvapený, je to hodně netradiční. Nicméně jejich hráči se znají, a tak si můžou poradit. Není to nic hrozného,“ komentoval dvaašedesátiletý Čech.

Zmíněný Brkič má podle Navrátila o něco větší šanci na post týmové dvojky než Nerman Fatič. „Je to těžké tipovat, ale Brkič je přece jenom zkušenější,“ zamyslel se.

Sám český kapitán má možností na týmovou dvojku také vícero. V jeho strategii zatím hraje prim vhodné rozvržení sil, jinak řečeno nasazení více než dvou hráčů.

„Není to jednoduché, jelikož se hraje pouze ve dvou dnech. Mít víc zápasů za sebou je nápor. Zatím vše nasvědčuje tomu, že v sobotu bude hrát dvouhru jeden z dvojice Jiří Lehečka, Jonáš Forejtek,“ nastínil své plány Navrátil.

S nelehkým výběrem mu jistě pomůže i jeho syn Michal, jenž je novým členem českého daviscupového týmu. „Je trenérem stejně jako Theodor Devoty. Vzal jsem ho proto, že byl s kluky v Americe a Jonáše i Jirku Lehečku zná. Tréninky s nimi dělá on,“ zakončil kapitán své čtvrteční povídání.