Brkič připomněl své slavné vítězství nad Veselým. Bašič mluvil o obětování se pro vlast

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ ZE ZENICE: Čtyřčlenný daviscupový tým Bosny a Hercegoviny absolvoval ve čtvrtek v Zenici první tiskovou konferenci před víkendovým utkáním euro-africké zóny proti České republice. Lídr Bosňanů Tomislav Brkič vidí šance jako vyrovnané.

Hrající kapitán daviscupového týmu je něco neobvyklého. Do této kumulace rolí se sem tam pouští nestárnoucí Australan Lleyton Hewitt. V týmu Bosny a Hercegoviny nyní kombinuje pozici kapitána a hráče devětadvacetiletý Tomislav Brkič.

„Už jsme to takhle měli asi třikrát nebo čtyřikrát. Není to lehké. Naposledy v Austrálii s námi byl jako nehrající kapitán Amer Delič, ale tentokrát nemohl přijet,“ zmínil se na čtvrteční tiskové konferenci o své zajímavé situaci Brkič.

Kouč Bosňanů potvrdil, že největší bosenská hvězda Damir Džumhur utkání proti Čechům v Zenici neodehraje, protože dal přednost kvalifikaci ATP turnaji v Petrohradu, kde obhajuje čtvrtfinále.

„Ztratil by body do žebříčku. Akceptoval jsem jeho rozhodnutí a povolal jsem Darka Bojanoviče. S Damirem bychom měli samozřejmě větší šanci. Přesto jsme stále dostatečně silní, abychom mohli s Čechy bojovat,“ sdělil Brkič, který vidí šance nadcházejícího klání padesát na padesát.

Kapitána domácích přitom – jak by se dalo čekat – nepřekvapila ani nominaci českých mladíků Tomáše Macháče, Jonáše Forejtka, Jiřího Lehečky a Dalibora Svrčiny. „Viděl jsem, že měli dobré výsledky na US Open. Také jsem slyšel, že hrají výborně čtyřhru,“ prozradil své znalosti vycházejících českých hvězd.

Koho Brkič zná ještě lépe, je Jiří Veselý, proti němuž před šesti lety na halovém challengeru v Sarajevu zaznamenal památný triumf 6:7(5), 7:6(5) a 6:3. „Bylo to sice dávno, ale zápas si pamatuju, protože to tehdy bylo mé největší vítězství. Kurt byl super-rychlý, nyní je to o hodně jiné,“ uvědomuje si 112. hráč žebříčku čtyřhry.

I vzhledem ke svému dávnému úspěchu možná Brkič proti Veselému v sobotu nastoupí. Existuje ale i jiná varianta. „Je tady Nerman Fatič. Uvidíme, jaká možnost bude nejlepší. Ještě dnes to prodiskutujeme,“ doplnil.

Bosenský celek se bude opírat především o někdejšího 74. hráče světa Mirzu Bašiče. Vítěz loňského turnaje v Sofii se letos výsledkově trápí, dokonce vypadl z elitní dvoustovky žebříčku.

„Moje forma už je o něco lepší. Hrál jsem finále kvalifikace na US Open. Doufám, že týmu přinesu nějaké výhry,“ líčila s odhodláním bosenská týmová jednička.

Právě pro Bašiče se stejně jako pro Džumhura nabízelo vynechání tohoto duelu Davis Cupu a upřednostnění turnajů. „Vždy je těžké udělat takové rozhodnutí. Zároveň si ale myslím, že může každý tak, jako teď my, obětovat týden či dva pro svou zemi. Pak můžeme hrát turnaje,“ myslí si osmadvacetiletý Bašič.