Fantazie v Turecku! Čech po druhém skalpu urval maximum

- Radek Štohl

David Poljak (621.) hraje životní turnaj. Na challengeru v Istanbulu postoupil již do čtvrtfinále dvouhry, v osmifinále porazil sedmnáctého nasazeného Matteo Violu (204.) 6:7(4), 6:4, 6:4! Třiadvacetiletý Čech tak bude hrát premiérový zápas o semifinále v této kategorii. Poljak o kolo dříve vyřadil čtrnáctku podniku Romana Safiullina (233.).

Poljak se blýskl již v úvodním zápase. V něm si poradil s bývalým třiatřicátým hráčem světa Andrejem Golubjevem 6:4, 7:5. O kolo později měl mnohem náročnějšího soupeře, nad jeho síly však nebyl ani 233. hráč světa Roman Safiullin, kterého porazil 6:4, 3:6, 6:2. První dvě výhry tak mohl potvrdit s Matteo Violou. Což se mu také podařilo.

Úvodní set přitom český hráč prohrál. Po ztrátě servisu v šestém gemu sice získal rebrejk, v tiebreaku ale ztratil čtyři fiftýny na servisu, přičemž sám na returnu uspěl ve dvou případech.

Zkraje druhého dějství ke všemu dvakrát přišel o servis, prohrával 0:3, a nevypadalo to s ním příliš dobře. Zásluhou tří brejků do osmé hry srovnal na 4:4, za stavu 5:4 ke všemu zužitkoval třetí setbol na returnu, po kterém se šlo do třetí sady.

Její začátek byl pro třiadvacetiletého Poljaka úspěšný. Ve druhém gemu brejkl soupeře, vedl 3:0, a kráčel si za postupem. Brejku se dočkal také v šesté hře, za stavu 2:2, a 3:3 ale ztratil podání. V dlouhém devátém gemu odvrátil tři brejkboly, aby vzápětí proměnil první mečbol. Ten znamenal premiérový postup do čtvrtfinále challengeru.

American Express Istanbul (muži, TUR, 81 240 USD, tvrdý povrch)
Osmifinále dvouhry
DAVID POLJAK (621.) – Matteo Viola (ITA, 204.) 6:7(4), 6:4, 6:4