Snad až příliš skromný výběr Bosny? Podle Veselého je to o rozpočtu a zvyklostech

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ ZE ZENICE: Čtveřice Mirza Bašič, Tomislav Brkič, Nerman Fatič a Darko Bojanovič nastoupí proti Čechům v utkání Davis Cupu o víkendu 14. až 15. září. K nepříliš početnému týmu Bosny s hrajícím kapitánem Brkičem se přímo v dějišti utkání vyjádřil Jiří Veselý. Bude právě skromnost Bosňanů jejich kamenem úrazu?

Bez největší hvězdy Damira Džumhura, pouze ve čtyřech, s hrajícím kapitánem a nepočetným realizačním týmem. Taková je vizitka týmu Bosny a Hercegoviny, který se pokusí v domácím prostředí v Zenici překonat Českou republiku v duelu euro-africké zóny Davis Cupu.

Netradiční bosenské sestavy si všiml i Jiří Veselý. „Každé mužstvo má svůj rozpočet a zvyklosti. Je trochu překvapující, že mají v týmu čtyři nebo pět lidí. Je to ale jejich věc,“ myslí si suverénně nejzkušenější z nominovaných českých reprezentantů.

Jedničkou poněkud osekaného bosenského týmu hrajícího kapitána Tomislava Brkiče bude 220. tenista světa Mirza Bašič. Ten svůj největší úspěch zaznamenal loni na halovém ATP turnaji v Sofii, kde si jako kvalifikant došel pro titul. Na své cestě porazil i trojnásobného grandslamového vítěze Stana Wawrinku. Kromě tohoto triumfu ale osmadvacetiletý Bašič sbírá spíše podprůměrné výsledky.

Český lídr Veselý přesto svého velmi pravděpodobného soupeře v nedělním duelu týmových jedniček nepodceňuje. „Byl ve stovce a vyhrál ATP turnaj. I v posledních týdnech ukázal, že není vůbec špatným hráčem. V kvalifikaci na US Open porazil Gojowczyka,“ zdůraznil Bašičův cenný skalp člena elitní devadesátky žebříčku.

A jakým typem tenisty Bašič je? „Myslím, že tvrdý povrch mu bude sedět, jelikož výborně podává. Bude se do toho snažit chodit, ale nebude to úplně střílet. Jinak si nemyslím, že by soupeři zvolili tak pomalý povrch,“ pokračoval Veselý.

Zatímco o bosenské jedničce je jasno, na druhého hráče pro dvouhru jsou dva vážní kandidáti. Tím prvním je devětadvacetiletý hrající kapitán Tomislav Brkič, který se ale v posledních letech věnuje spíše čtyřhře. Letos v ní vybojoval čtyři tituly na antukových challengerech a posunul se na 112. místo v žebříčku, své maximum.

„Brkič je střelec. Má lepší bekhend a slušně podává. Bude to složité,“ větří možný souboj s někdejším 212. singlistou rankingu Veselý.

O třetím bosenském hráči a potenciálním kandidátovi na post dvojky Nermanu Fatičovi (474. v pořadí dvouhry) toho příliš známo není, jelikož se objevuje téměř výhradně na ITF turnajích. Na challengeru byl tento čtyřiadvacetiletý Bosňan pouze jednou v osmifinále. Pikantní je fakt, že se zná s českým reprezentantem Tomášem Macháčem.

„Vztah máme dobrý, hráli jsme spolu ligu v Německu. Teď už ho ale vnímám jako soupeře, takže to půjde stranou,“ popisoval osmnáctiletý Čech.

Čtvrtým a posledním do party bosenského výběru je dvaadvacetiletý Darko Bojanovič, který se zatím neprosadil ani mezi 800 nejlepších tenistů žebříčku. K tomu se v posledních deseti týdnech nezúčastnil jediného turnaje, a proto se dá stěží očekávat, že by o víkendu nastoupil.

Bosňané tak při absenci Džumhura můžou počítat pouze se třemi plnohodnotnými hráči, z nichž jeden je zároveň kapitánem. Právě širší soupiska Čechů spolu se zkušenostmi a nezbytným odstupem nehrajícího kapitána Jaroslava Navrátila můžou být tím faktorem, který rozhodne utkání ve prospěch českého týmu.