Jednička Forejtek už objevuje taje Davis Cupu. Na kolik ho vyšla týmová večeře?

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ ZE ZENICE: Triumf na juniorském US Open a co nejrychlejší přesun z New Yorku přes Vídeň a Sarajevo až do Zenice. To byl program posledních dnů Jonáše Forejtka. Český tenista už v místě konání zápasu Davis Cupu proti domácí Bosně a Hercegovině stihl odtrénovat, vyzkoušet hru „čára“ i pozvat celý tým na večeři.

Jonáš Forejtek má za sebou perné období. Na juniorském US Open absolvoval včetně čtyřhry celkem devět utkání, zvedl nad hlavu trofej pro vítěze dvouhry a stal se světovou jedničkou. Na oslavy ale nezbývalo čas, jelikož osmnáctiletého tenistu povolal kapitán českého daviscupového týmu Jaroslav Navrátil pro zápas v bosenské Zenici.

„Cesta byla náročnější, protože byla dlouhá. Ale je dobře, že jsme si ještě v úterý zahráli,“ ohlédl se za uplynulými dny daviscupový debutant Forejtek.

Osmnáctiletý Čech se naplno pustil do objevování tajů zenické arény ve středu dopoledne, kdy na kurtu strávil hned tři hodiny. „Povrch je hlavně pomalejší než na US Open. Možná to trochu víc skáče, ale v New Yorku to taky hodně skákalo. Záleží, jak si zvyknu,“ uvedl.

Kromě jiného prostředí a povrchu čekaly na Forejtka i odlišné míčky, jelikož domácí Bosňané vsadili na značku Dunlop. „Hraje se mi s nimi dobře,“ pochvaloval si reprezentant, který ještě v New Yorku zápolil s míči značky Wilson.

Kapitán Navrátil má ve Forejtkovi další možnou variantu na týmovou dvojku. Český mladík totiž letos sbírá úspěchy ve velkém – získal jeden grandslamový titul ve dvouhře a dva ve čtyřhře, ovládl Pardubickou juniorku, ve Vogau oslavil první turnajový triumf mezi dospělými a na challengeru v Liberci zaznamenal titul ze čtyřhry.

V pořádku jsou přitom nejen jeho výkony, ale i zdraví. „Zatím mě nic nebolí, je to docela v pohodě,“ komentoval sám Forejtek, jenž postupně nabírá nezbytné zkušenosti z daviscupového týmu.

To kromě tréninkových porcí znamená mimo jiné i zásah do jeho peněženky. V tradiční hře zvané „čára“ je na tom poměrně slušně. „První hru jsem byl poslední, pak předposlední a následně jsem jednou vyhrál. Zatím jsem trošku v mínusu, ale je to v pohodě,“ popisoval své zápolení.

Poněkud dražší vydání na Forejtka čekalo v úterý večer, kdy platil celou týmovou večeři. „Konala se v hotelu. Jelikož jsem vyhrál US Open, zval jsem já. Vyšlo mě to na nějakých 200 až 300 eur,“ prozradil třetí nejstarší člen družiny kapitána Navrátila.