Nejlepší na světě! Forejtek se po titulu stal juniorskou jedničkou

- Jan Vojkůvka

První český grandslamový vítěz od roku 2011, Jonáš Forejtek, se po triumfu na US Open dočkal dalšího vrcholu své krátké kariéry. Ve světovém juniorském žebříčku se posunul do samotného čela a stal se juniorskou jedničkou.

„Určitě bych chtěl být první. Do Čcheng-tu na Turnaj mistrů pojedu na devadesát procent, protože tam je ještě šance, že by mě někdo mohl přeskočit,“ řekl Forejtek krátce po zisku svého třetího grandslamového titulu, a prvnímu singlovému, v této sezoně.

Pouhý den po triumfu se skutečně český tenista, který se začíná prosazovat i na profesionálním okruhu, posunul do čela juniorského žebříčku. Ten se počítá dost specificky.

Juniorům se započítává do kombinovaného žebříčku šest nejlepších výsledků ve dvouhře a také šest nejlepších výsledků ve čtyřhře, z níž se ale vypočítává pouze čtvrtinový koeficient. Byť tedy Forejtek vyhrál na Australian Open a ve Wimbledonu, za což si připsal 1500 bodů, do žebříčku se mu tak počítá „pouze“ čtvrtina těchto bodů.

Celkově se mu za dvouhru započítává 2080 bodů za vítězství na US Open a také turnajích v Miláně (Grade A) a Vršaru (Grade 1). Započítáno má také čtvrtfinále Orange Bowlu a osmifinále na Australian Open a French Open. Za čtyřhru se mu do kombinovaného žebříčku připočítává 498,75 bodů.

Se součtem 2578,75 bodů vede Forejtek v žebříčku před Japoncem Šintarem Močizukim o 263,75 bodů. Třetí Dán Holger Vitus Nodskov ztrácí dalších 105 bodů.

V elitní patnáctce se drží z českých juniorů ještě Jiří Lehečka, který je na 15. místě. Dalibor Svrčina figuruje na 22. pozici a Andrew Paulson, finalista čtyřhry na US Open, je na 52. místě.

Poslední českou juniorskou jedničkou byl v roce 2011 Jiří Veselý, který také v roce 2011 vybojoval titul na Australian Open.