Bartyová se jako první hráčka kvalifikovala na letošní Turnaj mistryň

- Filip Lefenda

Australanka Ashleigh Bartyová se jako první hráčka v této sezóně kvalifikovala na závěrečný Turnaj mistryň, který se od 27. října do 3. listopadu bude konat v čínském Šen-čenu. Ženská světová jednička si dvouhru na akci pro osm nejlepších tenistek aktuálního ročníku zahraje vůbec poprvé v kariéře.

Bartyová se na post světové jedničky vrátila poté, co Japonka Naomi Ósakaová neobhájila v New Yorku loňské finále a loučila se s posledním grandslamem sezóny, stejně jako Australanka, v osmifinále.

„Kvalifikovat se do Šen-čenu bylo od začátku roku mým cílem,“ přiznala pro web WTA šťastná Bartyová. „Jsem hrdá na to, čeho jsme spolu s mým týmem dosáhli. Je mi ctí si takový turnaj zahrát,“ dodala.

Třiadvacetiletá Bartyová ovládla v letošní sezóně antukový Roland Garros, kde v souboji o titul zdolala Markétu Vondroušovou. Zisk turnajové trofeje slavila také na betonu v Miami a na trávě v Birminghamu. Finále hrála i zkraje sezóny v Sydney, tehdy se ale musela sklonit před Petrou Kvitovou.

Spolu s Bartyovou se do deblové části Turnaje mistryň kvalifikovaly také vítězky newyorské čtyřhry – Elise Mertensová z Belgie a Aryna Sabalenková z Běloruska. Ty ve finále shodou náhod přemohly právě Bartyovou spolu s Viktorií Azarenkovou a staly se po Barboře Strýcové se Su-wej Sie z Tchajwanu druhým duem, které získalo na závěrečné akci roku jistotu startu.

Z českých hráček se v popředí "race" drží třetí Karolína Plíšková se šestou Petrou Kvitovou. V deblu figurují na šestém místě Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou, první desítku pak uzavírá Květa Peschkeová spolu s Američankou brněnského původu Nicole Melicharovou.