Český šampion po osmi letech! Forejtek vyhrál juniorku na US Open

- Jan Vojkůvka

Jonáš Forejtek se stal po osmi letech prvním českým juniorským vítězem dvouhry na grandslamovém turnaji! Juniorská pětka, která se v této sezoně začíná prosazovat i na menších turnajích mezi dospělými, ve finále US Open porazila domácího Emilia Navu po obratu 6:7(4), 6:0 a 6:2. Forejtkovi se podařilo navázat na posledního českého vítěze, kterým byl v roce 2011 na Australian Open Jiří Veselý.

Český tenista, který vybojoval už dva grandslamové tituly ve čtyřhře na Australian Open a Wimbledonu s Daliborem Svrčinou a Jiřím Lehečkou, vstupoval do souboje s Američanem Navou v roli mírného favorita. A to i přes poslední vzájemný zápas, který před rokem v Kanadě prohrál.

V úvodní sadě napřed ovšem čelil dvěma brejkbolům v páté hře a poté sám v osmém gemu dvě příležitosti nevyužil. Vyrovnaná hra dospěla až do tiebreaku, ve kterém se Navaovi povedlo uskočit do rozhodujícího po změně stran a porazil českého soupeře 7:4.

Prohraná první sada ovšem Forejtka doslova nakopla k fantastickému výkonu. Soupeře frustroval v mnoha výměnách, byl jako zeď, od které se odrazí každý úder a riskantní hra Američana přestala fungovat. Naopak stále více míjel dvorec.

Forejtek započal svůj velký obrat hned v první hře druhé sady, v níž Navaovi prorazil podání a postupně soupeři uštědřil kanára. Ve třetí sadě sice stejný kousek nezopakoval, ale už ve třetí hře se dostal znovu do brejku.

Nava ještě zkoušel vykřesat naději a v šestém gemu se dostal k brejkbolu. Forejtek ho ovšem odvrátil a po další šňůře tří vyhraných her v řadě se mohl začít radovat z největšího juniorského úspěchu kariéry.

Osmnáctiletý Jonáš se stal prvním českým šampionem grandslamové juniorky ve dvouhře od Australian Open 2011, kdy vyhrál Jiří Veselý. Před Veselým dosáhli na podobný úspěch v roce 2006 na US Open Dušan Lojda, v roce 1992 ve Wimbledonu David Škoch a v roce 1978 na French Open a Wimbledonu Ivan Lendl. Mnohem více šampionů má český mužský tenis ve čtyřhře, kde sám Forejtek letos slavil už dvakrát.