US Open: Medveděv byl blízko. Nadal slaví po grandiózní bitvě 19. grandslam

- Redakce

Poslední hrací den závěrečného grandslamu sezony přinesl velkou radost českému tenisu. Junior Jonáš Forejtek ve finále chlapecké hlavní soutěže vybojoval svůj první singlový grandslam v kariéře. V mužském finále pak v emočně vypjaté pětisetové řeži zvítězil Rafael Nadal, Daniil Medveděv se svého premiérového titulu nedočkal.

Forejtek slaví juniorský grandslam!
Jonáš Forejtek se stal po osmi letech prvním českým juniorským vítězem dvouhry na grandslamovém turnaji! Juniorská pětka, která se v této sezoně začíná prosazovat i na menších turnajích mezi dospělými, ve finále US Open porazila domácího Emilia Navu po obratu 6:7(4), 6:0 a 6:2.

„Ještě mi to možná ani nedochází, to možná až za pár hodin. Jsou to skvělé pocity. Na začátku jsem byl pasivní, zbytečně jsem se bránil. Nešel mi forhend. Všude jsem byl pozdě. Dost to bylo ale podle mě ovlivněno mou nervozitou,“ přiznal Forejtek po vítězném finále.

„Bál jsem se udělat chybu, tím pádem jsem mu ale nechával strašně moc prostoru. Švihal jednu ránu za druhou, chodil do toho. Ve druhé sadě jsem pak zvládl zrychlit a najednou to mělo efekt. Hned jsem ho brejkl a podržel si servis. On šel s výkonem potom dolů,“ dodal český tenista, který od druhého setu vládl dvorci.

Forejtkovi se podařilo navázat na posledního českého vítěze, kterým byl v roce 2011 na Australian Open Jiří Veselý.

Nadal získal 19. grandslamový titul!
Fascinující, nepopsatelné, emočně vysilující. Mužské finále US Open mezi Rafaelem Nadalem a Daniielem Medveděvem přineslo ryzí grandslamovou bitvu, ve které měl právě španělský tenista nakročeno k brzkému ukončení zápasu, když zvítězil v prvních dvou setech poměrem 7:5 a 6:3.

Ruská kometa, která hrála své první finále na turnaji velké čtyřky, však zvládla náskok soupeře stáhnout a sahala i po šokujícím vítězství, když ovládla další sady poměrem 7:5 a 6:4.

V rozhodující páté sadě nicméně zvládl Nadal ustát tlak i po promarněném mečbolu za stavu 5:3, když zápas doservíroval o gem později. Pro Španěla jde o 19. grandslamový titul v kariéře, celkově pak druhý v sezóně, neboť je úřadujícím šampionem na French Open.

Mertensová se Sabalenkovou slaví premiérový grandslamový titul
Belgicko-běloruská dvojice Elise Mertensová s Arynou Sabalenkovou, jež spolu nastupuje od letošního ledna, slaví největší úspěch kariéry. Po Sunshine double (titulech v Indian Wells a Miami) ovládly grandslamové US Open!

Ve finále porazily bělorusko-australský pár Victorii Azarenkovou a Ashleigh Bartyovou po setech 7:5, 7:5.

Program posledního hracího dne
Finále dvouhry mužů
Daniil Medveděv (RUS) – Rafael Nadal (ESP) 5:7, 3:6, 7:5, 6:4, 4:6

Finále čtyřhry žen
Azarenková (BLR), Bartyová (AUS) – Mertensová (BEL), Sabalenková (BLR) 5:7, 5:7

Finále dvouhry juniorů
JONÁŠ FOREJTEK – Emilio Nava (USA) 6:7(4), 6:0, 6:2