Od kolapsu k životnímu postupu do finále. Fakt mě bolí nohy, smál se Forejtek po dvojboji

- Johan Čáp

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z NEW YORKU: Tahle generace na to má! Zdá se, že český mužský tenis má nástupce Berdychů a Štěpánků. Po deblovém finále Andrewa Paulsona se na US Open ukáže tuzemský zástupce i ve finále singlovém. Na juniorském grandslamu se tak stane po osmi dlouhých letech. České barvy totiž bude hájit Jonáš Forejtek, který si během tohoto týdne vysloužil premiérovou nominaci do daviscupového týmu. Odchovanec I. ČLTK Praha musel pro postup uhrát během dne neskutečně emocioální čtvrtfinále a za dvě hodiny hned šel na kurt k semifinále. Ale zvládl to! Bude český tenis po nedělním finále nakonec slavit?

Nakonec jste zvládl po heroickém výkonu ve dvou zápasech během jednoho dne postoupit do finále. Ale ve čtvrtfinále to bylo hodně na hraně...
Bylo to hodně těžké. Soupeř byl sice kvalifikant, ale hrál opravdu výborně. Neměl proti mně nic co ztratit. Hrozně mě tlačil, v prvním setu jsme vůbec nestíhal. Hodně diktoval tempo. Ve druhém setu měl i brejkboly, naštěstí jsem to ustál servisem. Za stavu 6:5 pak uhrál horší gem, čehož jsem využil a brejknul jsem ho. Ve třetí sadě jsem navíc vedl 5:0... Jenže on vyrovnal na 5:5. Nevím, co k tomu říct... Ještě měl brejkbol dokonce na 6:5. Hodně mě pak nabilo, že jsem dokázal koncovku čtvrtfinále urvat. V semifinále se mi hrálo o to lépe, těžil jsem z euforie. 

Zpět k soupeři ve čtvrtfinále, Němci Milanu Weltemu. Vyhrál před grandslamem dva turnaje, na US Open včetně kvalifikace pak pět zápasů v řadě. Bylo na něm hodně vidět sebevědomí?
Má sice dva turnajové tituly, jenže byly to turnaje relativně nízké úrovně, kde nebyli až zas tak silní hráči. Navíc je hrál na na antuce. Vůbec jsem tudíž nečekal, že do zápasu nastoupí tak dominantně. Hrál opravdu dobře. Možná jsem to mohl odtušit i z informací pár lidí, kteří ho viděli v minulých kolech a dost ho chválili. Nicméně já jsem ho osobně před vzájemným zápasem neviděl hrát, nebyl na to čas.

Následně vás za dvě hodiny čekalo semifinále. Jak často se vám tohle stává, hrát dva zápasy během jednoho dne?
Dlouho se mi to nestalo. Ale nebylo to až tak hrozné. Navíc když se vyhraje tak těžký zápas, jakým čtvrtfinále bylo, tak jste plný energie. V semifinále jsem hrál rozhodně lépe. Trošku mě bolí nohy. Ale důležitější bude můj stav před finále.

Váš finálový soupeř Emilio Nava během dne hrál na kurtu Louise Armstronga hned dvakrát. Jiří Lehečka si třeba na ten prvotní šok z tak velkého kurtu trošku stěžoval. Nebude to během finále trošku výhoda protivníka?
Je to jeho výhoda. Já jsem si tam chtěl i na chvíli zahrát hned po semifinále, jenže mi to nedovolili. Hraju proti Američanovi, tak nemají asi důvod mě tam pouštět. (úsměv) Během dopoledne se tam ale budu určitě rozehrávat. Uvidíme, na tak velkém kurtu jsem nikdy nehrál...

Ale hrál jste vedle velkého kurtu. Zrovna v průběhu ženského finále. Byl ten obrovský křik tribun slyšet až k vám?
No, už v průběhu čtvrtfinále vedle na kurtu hrál americký junior, takže pořád byl slyšet potlesk. To bylo těžké na soustředění. A potom, když hrála Serena na Ashovi, to bylo ještě hlučnější. Pak jsem byl i rád, že už konečně dohráli.

Nava je považován za velký talent. Chválil ho i Ivan Lendl na začátku roku. Co od něj čekat?
On sice odehrál dobře Australian Open, kde prohrál ve finále. Ale pak neměl až tak extra výsledky. Nicméně hraje dobře, hodně do toho chodí. Bude to hodně těžké. Hraje rychlý tenis, na risk. Bude záležet hodně na jeho rozpoležení. Zeptám se určitě na něj Jirky Lehečky, kterého vyřadil ve čtvrtfinále. Já jsem s Navou tady ale trénoval, zahráli jsme si spolu i jeden set. Vím, co od něho mám čekat.

Posledním českým finalistou na grandslamové juniorce byl v roce 2011 Jiří Veselý právě tady na US Open. Co to pro vás znamená? Je to o to větší úspěch?
Jsem za to moc rád. Do této chvíle jsem nikdy v singlu na grandslamu nehrál extra dobře. Došel jsem nejdál do čtvrtfinále. Navíc mám poslední šanci něco předvést, je to můj poslední juniorský grandslam. Bylo by super to tady vyhrát, pak třeba uhrát něco i na juniorském Masters na konci roku. Z toho by mohla klapnou třeba i první příčka na rankingu. Byla by to moc hezká rozlučka...

Jaké to je zůstat do posledního dne na grandslamu? Už prakticky tady jste jen Nadal a vy.
(smích) To je trošku jiná soutěž. Ale ano, je to moc hezký pocit.

US Open, New York (USA, 57 238 700 USD, tvrdý povrch)
Semifinále dvouhry chlapců
Brandon Nakašima (JPN) – 
JONÁŠ FOREJTEK 6:7(4), 3:6

Čtvrtfinále dvouhry chlapců
JONÁŠ FOREJTEK – Milan Welte (GER) 3:6, 7:5, 7:5