Divoká tvář tenisu. Vypískaný bouřlivák i umělec na kurtu

- Radek Štohl

Postupnými krůčky se dral ze zadních pozic. Během následujícího vydání žebříčku přesto bude již na čtvrtém místě dvouhry. Daniil Medveděv se postupem do semifinále US Open ke všemu poprvé kvalifikoval na závěrečný Turnaj mistrů. V těle tenisového kouzelníka se ale ukrývá i druhá strana, kterou si dokáže poštvat obecenstvo proti sobě.

Ve dvaceti letech byl Daniil Medveděv na konci první stovky žebříčku, konkrétně mu patřila devětadevadesátá pozice. O další sezónu později se vyšvihl na pětašedesáté místo světa, tu minulou uzavřel na šestnácté pozici.

Zatímco se před zahájením současného ročníku spekulovalo o tom, jak Alexander Zverev, Stefanos Tsitsipas nebo Karen Chačanov budou sílit tlak na elitní trio mužského tenisu, tak i přes jejich světlé chvilky se do popředí dostal ten čtvrtý v pozadí. Tedy muž, který sezónu po sezóně stoupal výše a výše, což dovršil během letošního roku.

Finále Brisbane. Titul ze Sofie. Semifinále Monte Carla nebo finále Barcelony. Po nevydařeném počínání o titul s Dominikem Thiemem třiadvacetiletý Rus prošel krizí, prohrál další čtyři zápasy v řadě. Travnatý povrch ho však rozehřál na skvostné americké betony.

Od konce července se dostavil k jednadvaceti zápasům, během kterých uhrál finále Washingtonu a Montrealu. Třináctého srpna nastartoval sérii jedenácti utkání bez prohry, do čehož se řadí titul ze Cincinnati, druhý skalp Novaka Djokoviče v sezóně nebo postup do semifinále US Open. Na závěrečném grandslamu sezóny mimo jiné zdolal Stana Wawrinku, čímž si zajistil místenku na Turnaj mistrů. 

Házení mincí nebo taneček pro fanoušky
O talentu ruského tenisty není pochyb. Ještě, než se však výrazněji zapsal do mysli tenisového publika, tak na sebe upozornil z opačné strany. Ta, která se dá označit za bouřlivou.

Před dvěma lety nejprve dokázal vyřadit Wawrinku v prvním kole Wimbledonu, v dalším zápase však prohrál s Belgičanem Rubenem Bemelmansem. Vyřazení by se tak neřešilo, kdyby Rus neprokázal nevhodné chování.

Během zápasu s belgickým soupeřem několikrát nesouhlasil s umpirovou rozhodčí Marianou Alvesovou, dokonce zažádal, aby byla ještě v tentýž zápas vyměněna. S tímto krokem však Medveděv neuspěl.

Po závěrečném setu 3:6 vše vyvrcholilo. Rus vzal z tenisové tašky peněženku, z níž naházel drobné směrem k umpirové rozhodčí. Za své jednání tehdy obdržel pokutu ve výši 330 000 korun.

Nebyl to však jediný prohřešek, kterým o sobě dal vědět. Během úvodních dvou kol probíhajícího grandslamu stihl vyfasovat pokuty za nadávky nebo ničení vybavení. Ve třetím kole proti Felicianu Lópezovi dokonce vytrhl ručník sběrači míčků a následně zahodil raketu.

Jeho chování se nelíbilo místním fanouškům, kteří na Medveděva hlasitěji pískali. Rozladěný hráč se poté uchýlil ke zdvižení prostředníčku směrem k divákům. Ti mu nezapomněli a v osmifinále dostávali Rusa pod tlak, který si však celou situaci spíše užíval, a po proměněném mečbolu jim ironicky zatancoval.

„Všem vám děkuji. Vaše energie mě donesla k výhře. Kdybyste zde nebyli, tak bych pravděpodobně prohrál. Byl jsem velmi unavený, chytaly mě křeče. Chci, abyste věděli, že až budete usínat, tak má výhra byla díky vám,“ provokoval americké publikum s vítězným gestem.

Kdo bude mít klidnější spaní po semifinále s Grigorem Dimitrovem?