Federer neudržel vedení proti Dimitrovovi, ten jej zdolal až na osmý pokus

- Filip Lefenda

Pětinásobný vítěz US Open Roger Federer končí letos nečekaně už ve čtvrtfinále. V tom nestačil Švýcar na Grigora Dimitrova, momentálně až 78. hráče světového pořadí, s nímž všech sedm předešlých vzájemných soubojů zvládl. Maratonské utkání šlo na kurtu Arthura Ashe do pěti setů. Bulhar Dimitrov vyhrál za 3 hodiny a 10 minut 3:6, 6:4, 3:6, 6:4 a 6:2 a zahraje si o své první grandslamové finále s Rusem Medveděvem.

Federer vstoupil do zápasu dobře, když ukořistil hned první soupeřovo podání a náskok brejku si bez problémů hýčkal po celý zbytek setu.

Ve druhém dějství se karty obrátily. Brejk ze šestého gemu Dimitrov stvrdil na podání a vedl 5:2. Federer se následně dokázal dotáhnout dvěma gemy na 4:5 a šel podávat, vedení 30:0 ale ve srovnání nezužitkoval, naopak to byl Bulhar, kdo se čtyřmi míči v řadě postaral o obrat v gemu i zisk sady.

A tak se hrálo na zaplněném kurtu Arthura Ashe v podstatě od začátku. Federer nejprve za stavu 2:2 nevyužil na příjmu náskok 40:0, o dva gemy později už ale Dimitrova o podání obral. Svůj lup navíc v deváté hře zopakoval, čímž ukončil výsledkem 6:3 třetí set.

Dimitrova to ale nepoložilo. Překvapivý vítěz předloňského Turnaje mistrů vstoupil do čtvrté sady brejkem. Za stavu 3:2 odvracel tenista z osmé desítky žebříčku brejkbol, v dalším gemu pak na příjmu neproměnil Dimitrov hned sedm možností na brejk. A tak se o pár minut později zdálo, že by ho to mohlo mrzet. Dimitrov šel za stavu 5:4 servírovat, nabral ale na podání manko 0:40. Rovněž Federer ale své možnosti nevyužil, stejně jako ty další dvě, které měl skrze shodu, a tak se šlo v New Yorku přeci jen do pátého setu.

V tom jako by se závěr předešlého dějství na Federerovi podepsal. Dimitrov ovládl dvěma brejky v řadě úvodní čtyři hry, sám přitom už nenabídl švýcarskému favoritovi jedinou šanci. A tak se na závěr devátého hracího dne zrodilo překvapení, když Federer až na osmý pokus podlehl Dimitrovovi. V utkání vyrobil dvacetinásobný grandslamový šampion celkem šedesát nevynucených chyb.

Po vypadnutí Srba Djokoviče je tak ze hry o titul další velké jméno. Dimitrov, jenž postupem mezi nejlepší kvarteto vyrovnal své grandslamové maximum, si o finále zahraje s Daniilem Medveděvem. Třiadvacetiletý Rus zdolal ve čtyřech sadách Federerova krajana Wawrinku a postoupil do grandslamového semifinále poprvé v kariéře. Navíc se premiérově kvalifikoval i na závěrečný Turnaj mistrů a prodloužil svou vítěznou sérii už na jedenáct zápasů.

US Open, New York (USA, 57 238 700 USD, tvrdý povrch)
Čtvrtfinále mužské dvouhry
Roger Federer (SUI, 3.) – Grigor Dimitrov (BUL, 78.) 6:3, 4:6, 6:3, 4:6, 2:6