13 let od konce éry! Legenda se loučila v slzách

- Radek Štohl

Pro mnohé tenisové fanoušky se jedná o magické datum. Třetího září roku 2006 svůj poslední soutěžní zápas odehrál legendární Andre Agassi, který před zraky domácích fanoušků nezvládl třetí kolo US Open proti Benjaminu Beckerovi. Američan v závěrečném rozhovoru na kurtu neudržel emoce, s publikem se loučil se slzami v očích.

O konci kariéry dal Andre Agassi vědět dopředu. Rozhodl se tak v závěru června 2006, kdy před Wimbledonu určil, že právě účast na US Open bude tou poslední na profesionální úrovni.

Již v prvním kole závěrečného grandslamu měl Agassi nevyzpytatelného Rumuna Andreje Pavla, se kterým zvládl otočit zápas a vyhrát 6:7, 7:6, 7:6, 6:2.

Ve druhém kole spatřili fanoušci velkou bitvu proti Marcosi Baghdatisovi. Miláček domácího publika získal první dvě sady dvakrát 6:4, následně ale prohrál 3:6, 5:7. Šlo se tak do závěrečného setu, ve kterém Američan uspěl 7:5.

Třetí zápas na turnaji byl pro bývalou světovou jedničku, kterou byl celkově 101 týdnů, vůbec tím posledním v celé kariéře. Agassi vyzval Benjamina Beckera, se kterým padl 5:7, 7:6, 4:6, 5:7.

Nevydařeným utkáním, kterému přihlížela také bývalá úspěšná tenistka a manželka Andre Agassiho Steffi Grafová, tak skončila jedna velká tenisová ikona. Ikona, které se vydařilo vyhrát vše, co se na nejvyšší úrovni dá vyhrát.

Dnes devětačtyřicetiletý Agassi dobyl osm grandslamových titulů, přičemž minimálně jeden urval na každém turnaji velké čtyřky. Nejvíce se mu dařilo na Australian Open, z Melbourne si odvezl hned čtyři trofeje.

Až do roku 2010 byl ke všemu jediným tenistou, který vyhrál kariérní Golden Slam. Kromě úspěchů na grandslamech se k tomu počítá také zlatá medaile z olympijských her. Té dosáhl před třiadvaceti lety v Atlantě. Devět let zpátky ho dokázal napodobit Rafael Nadal.

Na rozdíl od Španěla se Agassimu vydařilo vyhrát také Turnaj mistrů, na kterém uspěl v sezóně 1990, kdy ve finále ve Frankfurtu nad Mohanem přehrál Stefana Edberga 5:7, 7:6, 7:5, 6:2.