VIDEO: Zastřelím tě, ukazoval Bryan na sudího. Za necitlivé gesto je pod palbou kritiky

- Johan Čáp

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z NEW YORKU: Bylo to nehezké, necitlivé a nehumánní. Takovými slovy je hodnoceno chování Mikea Bryana v sobotním duelu 2. kola čtyřhry. Po chybném verdiktu čárového rozhodčího totiž svou tenisovou raketu namířil na sudího jako zbraň a symbolicky na něj vystřelil. V zemi, kde se až s bohužel velkou pravidelností objevují tragické útoky šílených střelců, to logicky vzbudilo pořádnou bouři emocí.

Pořádně tuhá deblová bitva. Pro zájem amerických diváků o legendární bratrskou dvojici byla dokonce přesunuta na honosný Louis Armstrong Stadium. Mike a Bob Bryanovi vedli ve druhém setu už 6:5. Na podání šli ovšem Španěl Roberto Carballes Baena s Argentincem Federico Delbonisem.

Bryanovi byli zatlačení do defenzívy na síti, Delbonis zvolil nečekaně lob, který doletěl až k základní čáře. A podle čárového byl ještě v kurtu. Jestřábí oko jej však opravilo, neboť o pár milimetrů skončil až za lajnou.

Věc zcela obvyklá, i kvůli těmto situacím je jestřábí oko už povinnou součástí turnajů ATP i WTA. Jenže 43letý Mike Bryan v sobě neudržel emoce. Držadlo své rakety namířil na chybujícího rozhodčího a symbolicky na něj vystřelil. Následně namířil prst na umpirovou sudí Marianu Alvesovou a výsměšně zakroutil hlavou.

Američan téměř ihned dostal od Alvésové varování za nesportovní chování. „Co jsem jako udělal? Jaký gesto?“ křičel Bryan. „Dělal jste ze své rakety zbraň. To nebylo vhodné,“ odpověděla mu asertivně portugalská rozhodčí.

V zemi, kde jen od roku 1982 napočítal prestižní časopis Mother Jones 110 případů útoků zbraní na civilisty, se to okamžitě setkalo s vlnou kritiky. Zde jsou jen části reakcí twitterových uživatelů u příspěvku vlivného redaktora New York Times Bena Rothenberga:

„On má být vzorem pro mladé kluky?“

„Udělat to po tom všem, co se stalo v Texasu?“ (narážka na střelbu ze začátku srpna v El Pasu, při níž zahynulo 22 nevinných lidí)

„Cynik! Měl by být automaticky diskvalifikován. Bratr Bob by si s ním měl vážně promluvit.“

Mike Bryan nakonec od pořadající Americké tenisové asociace (USTA) obdržel pokutu ve výši 10 tisíc dolarů. „Taková částka je adekvátní a odradí další od podobného chování,“ okomentoval pokutu mluvčí asociace Brendan McIntyre.

Samotný Bryan se posléze za své gesto omluvil. „Omlouvám se, pokud jsem někoho urazil. Měl to být vtip. Ale chápu, že to mohlo vypadat dost necitlivě. Slibuji, že už to nikdy více neudělám,“ kál se Bryan už po výhře v poměru 4:6, 7:5 a 6:3. Ve třetím kole čeká bratrské duo derby s krajany Jackem Sockem a Jacksonem Withrowem.

Velmi pobodné chování jako Bryan předvedl už v řijnu 2016 na turnaji ATP ve Stockholmu Argentinec Juan Martin del Potro.

Po semifinále s Bulharem Grigorem Dimitrovem ale nijak potrestán nebyl. I proto má rozhodnutí USTA i své kritiky. Ti jsou stále ale v menšině. Naštěstí...