Prolomit Federerův rekord. Djokovič vytyčil hlavní cíl zbytku kariéry

- Jan Vojkůvka

Stát se nejlepším mužským tenistou grandslamové historie. To je jedna z hlavních motivací, která žene Novaka Djokoviče dál do bojů o tenisové úspěchy. I přes vleklé trápení s loktem, i přes bolest, jež se znovu objevila během srpnových turnajů. „V tuto chvíli se vše točí kolem grandslamů,“ popsal Djokovič fázi, v níž se jeho kariéra nachází.

S 16 grandslamovými tituly je srbský tenista o dvě trofeje za Rafaelem Nadalem a o čtyři tituly za Rogerem Federerem, současným rekordmanem mužského tenisu. A právě jeho rekord by chtěl Djokovič ve zbytku kariéry překonat. Ve 32 letech má navíc stále relativně dost času, aby to dokázal.

„Pochopitelně je v této fází mé kariéry všechno o grandslamech,“ řekl po výhře nad Španělem Carballesem Baenou (6:4, 6:1, 6:4) v úvodním kole US Open. „Zejména o tom, jak naladit formu, abych odvedl ze sebe to nejlepší právě na grandslamech.“

„V našem sportu znamenají nejvíce a nejvíce také hráče motivují,“ prohlásila světová jednička, jež navíc ztrácí už pouhých 44 týdnů, aby přeskočila Rogera Federera i v rekordním počtu týdnů na čele žebříčku.

Djokovič v této sezoně vyhrál Australian Open a Wimbledon. Třetí grandslamový titul by rád získal v New Yorku, kde navíc obhajuje loňské prvenství. Byť je stále ve stínu Federera, má více než dobře našlápnuto k tomu, aby byl statisticky ještě lepší než fenomenální Švýcar.

„Stále je přede mnou dlouhá cesta. Také to na mě klade určitou míru odpovědnosti. Je to jedna z mých ambicí a cílů. Je mi sice 32 let a věci jsou trochu jiné než před 10 lety, ale uvnitř se pořád cítím mladý. Stále jsem velmi motivovaný, abych pokračoval,“ řekl s tím, že se hodlá postavit těžké výzvě a překonat Federerův grandslamový rekord.