Čilič, Isner i Bautista na US Open končí předčasně, osudným se stalo třetí kolo

- Jan Vojkůvka

Mužský tenis na US Open prožil jeden z nejpřekvapivějších dnů během letošního ročníku. Hned tři favorizovaní tenisté, kteří mohli zdárně aspirovat i na postup do čtvrtfinále, vypadli už ve třetím kole s hráči, které by za normálních okolností měli porazit.

Papírové předpoklady ale opět vzaly za své a doplatili na to Marin Čilič, jeden ze širší skupiny favoritů na triumf ve Flushing Meadows, John Isner a také Roberto Bautista.

Asi nejpřekvapivější ze všech bylo vyřazení světové devítky Marina Čiliče, který v utkání s domácím Jackem Sockem dokonce neuhrál ani set a vypadl ve třetím kole po porážce 4:6, 3:6, 3:6. Přitom to byl právě Čilič, kdo mohl narušit dominanci Djokoviče s Murrayem. Ostatně to dokázal na nedávném turnaji v Cincinnati, kde ve finále přehrál právě Brita Murrayho a oslavil svůj první letošní titul a hned na Masters.

Jenže Sock byl nad Čiličovy síly. Čiličovi však letos tolik prostředí ve Flushing Meadows nesedlo a postup Socka podle něho zas tak velkým překvapením není. „Je to pěkně nebezpečný chlapík v takovýchto podmínkách, kdy míče létají velmi rychle mimo kurt,“ upozornil Chorvat, který v prvních dvou kolech dominoval, ale loňské semifinále nezopakuje.

Obrovským překvapením byla také porážka Johna Isnera, domácího bombéra, který je znám především dělovým servisem. Nad jeho síly byl Brit Kyle Edmund, jemuž sice v žebříčku náleží až 84. místo na světě, ale na letošním US Open předvádí výkony, za které by se nemusel hanbit ani člen elitní desítky.

Isnera porazil ve čtyřech setech 6:4, 3:6, 6:2, 7:6, přičemž během utkání jen jednou přišel o podání, soupeře naopak obral hned třikrát a na returnu dokázal využít každého sebemenšího zaváhání v jinak precizním výkonu Isnera, který pod tlakem chyboval o něco více, než je u něho zvykem.

„Tušil jsem, že by to mohlo být o jednom nebo dvou míčcích a jsem rád, že jsem to byl já, kdo uspěl,“ citoval Edmunda deník Independent. Mladý Brit se nyní může chystat na světovou jedničku Novaka Djokoviče.

Asi nejmenším překvapením v kontextu dvou zmíněných zápasů, ale přesto velkým překvapením je postup do čtvrtého kola od dvaadvacetiletého Lucase Pouilleho z Francie, který v pětisetové bitvě vyřadil Španěla Bautistu-Aguta. Pouille přitom měl za sebou úspěšnou otočku z 0:2 na sety už ze druhého kola proti Švýcarovi Chiudinellimu a zdárně z 1:2 na sety otočil tentokrát proti favorizovanému Španělovi.

Pouille přitom nebyl v posledních měsících v ideální formě, marně se snažil navázat na životní výsledek ve Wimbledonu, ale na US Open, zdá se, opět našel sebejistotu a Bautistu porazil 3:6, 7:5, 2:6, 7:5, 6:1.

Ač byl Bautista, který minulý týden prošel do finále ve Winston-Salemu, jasným favoritem, solidně rozehraný zápas dotáhnout nedokázal.