Třísetové bitvy v Ostravě: Pospíšil končí, Kolář "pomstil" Pavláska. Michalička otočil zápas s Tipsarevićem

- Filip Lefenda

Nad Ostravou ve čtvrtek vysvitlo sluníčko, což v těchto dnech nutně nezaručuje příjemné teploty, na rozdíl od středy se ale mohlo po celý den hrát. Postupovou radost tak mohl zažít třeba Zdeněk Kolář, který otočil zápas s Japoncem Učijamou, jenž v úvodním kole překvapivě vyřadil turnajovou jedničku Adama Pavláska. Slibně rozehrané utkání naopak nedotáhl do konce Jaroslav Pospíšil, který po prohře s Estoncem Zoppem na turnaji končí. Jako poslední šel do akce Marek Michalička, který si připsal cenný skalp Janka Tipsareviće.

Kolář zvládl třísetovou bitvu s Japoncem Učijamou

Na úvod čtvrtečního programu se krátce po jedenácté hodině na centrálním dvorci představil devatenáctiletý Zdeněk Kolář, který vyzval Japonce Učijamu, přemožitele turnajové jedničky Adama Pavláska. Duel, který řečí sázkových kurzů neměl výraznějšího favorita, začal lépe Asiat. První manko dokázal Kolář smazat, za stavu 3:5 už však stačil při svém podání pouze snížit, ačkoliv měl v následné desáté hře při servisu soupeře dva brejkboly na 5:5. Ani jeden však nevyužil a první dějství tak putovalo na konto soupeře.

Ve druhé sadě se Kolář rychle dostal do náskoku dvou her, stav 2:0 Učijama rychle srovnal. Stejná písnička byla k vidění i poté, co se český hráč dostal do vedení 4:2, i v tomto případě získal následné dvě hry Japonec. Jenže druhý set byl skutečně jako na houpačce, když poté dva gemy získal pro změnu zase Kolář, Učijama v tu chvíli již šanci na odpověď logicky nedostal a po výsledku 6:4 se šlo do rozhodujícího dějství.

V tom nezačal Kolář dobře, prohrál si hned svůj první servis. Rychle se ze své ztráty ale oklepal a následně získal pět her v řadě. Soupeř ještě zabojoval a snížil na 5:3, když dokázal odvrátit čtyři mečboly. Pátému při servisu Čecha už ale podlehl. Zdeněk Kolář si tak v ostravě zahraje o semifinále, v příštím kole vyzve španělského antukáře Jordiho Sampera-Montanu, který bude plnit roli papírového favorita.

 

Dobrý start, špatný konec. Pospíšil na turnaji dohrál

Mezi osm nejlepších naopak nepronikl Jaroslav Pospíšil, který přes velice nadějný začátek podlehl Jurgenu Zoppovi, 169. hráči žebříčku ATP. Ten nezvládl úvod střetnutí, když v prvním setu uhrál při svém podání jen pět míčku a padl 2:6. Další průběh už ale patřil beze zbytku turnajové trojce, která přepnula na jiný výkonnostní level a povolila českému kvalifikantovi už jen tři gemy.

Pospíšil tak dobře rozehrané utkání do vítězného konce nedotáhl a po výsledku 6:2, 1:6 a 2:6 na ostravském challengeru končí. Nutno však říci, že se prostějovský rodák na turnaji prezentoval sympatickými výkony. Zoppův čtvrtfinálový soupeř bude Francouz Lestienne, jenž ve francouzském „derby“ zdolal krajana Gueze až v koncovce třetí sady.

 

Michalička otočil zápas s Tipsarevićem

Cenný skalp si na ostravském turnaji připsal Marek Michalička, jenž navzdory prohranému prvnímu setu nakonec zdolal Janka Tipsareviće ze Srbska 3:6, 7:6 a 6:4. Podrobnější informace včetně ohlasů s vítězem přineseme v samostatném článku.

 

OSTRAVA – PROSPERITA OPEN 2016

Dvouhra

ZDENĚK KOLÁŘ – Jasutaka Učijama (JPN) 4:6, 6:4, 6:3

JAROSLAV POSPÍŠIL – Jurgen Zopp (EST) 6:2, 1:6, 2:6

Jordi Samper-Montana (ESP) – Kimmer Coppejans (BEL) 6:4, 3:6, 6:2

David Guez (FRA) – Constant Lestienne (FRA) 6:1, 2:6, 4:6

MAREK MICHALIČKA – Janko Tipsarević (SRB) 3:6, 7:6, 6:4

Pedja Krstin (SRB) – Laslo Djere (SRB) 6:7, 7:5, 4:6

 

Čtyřhra

LUKÁŠ DLOUHÝ/Hans Podlipnik-Castillo (CHI)  – Ivan Sabanov/Matej Sabanov (oba CRO) 7:5, 6:4

Tomasz Bednarek (POL)/Andrej Martin (SVK) – LIBOR SALABA/JAN ŠÁTRAL 6:3, 6:3