Drsný konec kariéry. Tenista dostal osmiletý zákaz hraní za odmítnutí spolupráce

- Jan Vojkůvka

Osmadvacetiletý chilský tenista Juan Carlos Saez vyfasoval od ITF likvidační suspendaci na osm let. Vítěz osmi turnajů ITF odmítl spolupracovat s vyšetřovateli TIU, kteří ho podezřívali z korupčního jednání při tenisových zápasech, což mu v konečném důsledku velmi přitížilo.

Saez se dostal do popředí zájmu vyšetřovatelů už v roce 2016, kdy spolu se svým krajanem Ricardem Urzuou hájila svou čestnost kvůli podezření z domlouvání sázek a výsledků zápasů. Zatímco Urzua od roku 2017 už prakticky s tenisem skoncoval, Saez hrál dál, ale už z něho nikdy nebyly spuštěny oči vyšetřovatelů z Jednotky pro bezúhonnost tenisu (TIU).

Nyní byl bývalý 230. hráč světa požádán TIU, jež je známá svou nulovou tolerancí, pokud přijde na porušení pravidel ze strany tenisových hráčů, aby poskytl svůj mobilní telefon k analýze. Panovalo totiž podezření, že Saez je stále v kontaktu s lidmi, kteří se pohybují v sázkařském prostředí.

Chilský tenista odmítl. A vzhledem k tomu, že bylo prokázáno, že neoznámil nekalé praktiky, jež se k němu donesly, dostal tvrdý trest. Osmiletý zákaz hraní a pokutu ve výši 12 500 dolarů. Během kariéry si Saez tenisem vydělal kolem 110 tisíc dolarů.

Saez totiž porušil pravidlo, které říká, že „v případě, že se na hráče obrátí kdokoli, jenž nabídne nebo poskytne jakoukoliv formu úplatku, je hráč povinen tento incident neprodleně ohlásit TIU.“

Osmadvacetiletý tenista ovšem takový incident nenahlásil. TIU prokázala, že se tak stalo na blíže nespecifikovaném turnaji ITF v Chile. A vzhledem k tomu, že Saezovi vyprší trest v 36 letech, je více než pravděpodobné, že je to pro něj hodně drsný konec kariéry.