Jak se (nejen) Češi a fanoušci potili. US Open po roce znovu dusí čtyřicítky

- Johan Čáp

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z NEW YORKU: První kvalifikační den US Open byl pro mnoho tenistů pořádný šok. Teploty nad třicet pět stupňů. Pocitově i vysoko nad čtyřicet. Nebe bez mraků, pro betonový New York předpoklad pro další den pekelné výhně. Podobné podmínky s přestávkami pokračují ve Flushing Meadows i nadále. Jak se dá na zápas ve čtyřiceti stupních připravit? A co dělají pořadatelé pro fanoušky?

Kurt číslo sedmnáct patří mezi největší, na nichž se hraje kvalifikace. Denisa Allertová svůj třísetový boj v prvním kole hrála právě na něm. Na kurtu to byl boj ve čtyřiceti stupních, na tribuně zase boj o každý kousek stínu. A že ho bylo na sedmnáctce pramálo. I proto tak vítězství české bojovnice nad čtrnáctiletou Američankou Brantmaierovou vidělo jen pár odvážlivců. Ve čtyřiceti stupních měli co dělat, aby vše zvládli, i sběrači míčků nebo čároví sudí.

Podobnou epizodu si zažil i Lukáš Rosol, který v New Yorku vychytal duel takřka v pravé poledne. A třísetový zápas se Slovincem Rolou mu sebral pořádně sil. Manželku Petru tak hned po jeho konci prosil o dvojitou dávku BCAA. „Je tu velká vlhkost, k tomu ty vysoké teploty. Každý zápas tu bude těžký,“ komentoval to 34letý matador.

„Není to úplně jednoduché si na to zvyknout,“ kvitoval si s ním i Jiří Veselý po podobně dlouhém třísetovém mači. I on schytal duel takřka v pravé poledne. „Extrémně se tady potíme, více než normálně. Je to i hodně o hlavě a kondici. Nesmí vás to semlít,“ přemýšlela nad nástrahami počasí Tereza Martincová. Ta sice hrála první zápas v podvečer, ani tak však neušla teplotám vysoko nad třiceti stupni.

Co může proti podobné nepřízni počasí dělat samotný hráč? Variant je hned několik. Už samotní pořadatelé po loňské zkušenosti, kdy zasáhla US Open podobná vlna veder, nachystali pro hráče na kurtech dostatek tekutin, iontových nápojů, ručníků, sáčků s ledem a nově i miniklimatizací, které se zapínají v přestávkách mezi gemy. Při extrémních vedrech se dle pravidel prodlužují i pauzy, konkrétně na deset minut. Nad tenisty pak tradičně drží sběrači i slunečníky.

„Sluníčko bere hodně sil. Snažím se to kompenzovat různými gely, magnesiem nebo ionťákem. Je to hodně i o tom, jak se na to předem připravíte,“ tuší Denisa Allertová, která během tří dnů hrála nakonec hned dva dlouhé třísetové zápasy.

Velká výzva je to i pro fanoušky. Ti mají omezenou možnost stínu přímo na tribunách. Pořadatelé se vše snaží vyvážit pítky s vodou, které jsou prakticky u každého bloku kurtů, a větráky s vodní mlhou. Jeden z partnerů turnaje preventivně rozdává u stánku sluneční krém zdarma.

Samotní čároví, sběrači i guardi se pak střídají v pravidelných intervalech a musejí si dopřát povinnou pauzu.

Newyorčané sice jsou na podobné "heatwaves" neboli vlny veder zvyklí (vždyť valná většina bytů má už dnes svou klimatizaci), ale rozhodně ne v takové intenzitě. Meteorologické předpovědi nicméně přeci jen směrem k hlavní soutěži předpovídají menší ochlazení, pořadatelé z Americké tenisové asociace si tak mohou oddechnout. Ty největší extrémy totiž překonali v době kvalifikace, kdy do areálu zavítalo jen minimum návštěvníků.

Pro další roky to však bude nejenom pro US Open velká výzva. Klimatická změna totiž začíná postupně ukazovat své důsledky. Ovlivní nějak zásadně v budoucnu tenis?