Restart Terezy z říše divů pokračuje. Smitkovou ale stále trápí zdraví

- Johan Čáp

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z NEW YORKU: Pokud by nebylo na Wimbledonu v roce 2014 triumfu Petry Kvitové, mluvilo by se v Čechách zřejmě nejvíce o spanilé jízdě tehdy dvacetileté Terezy Smitková. Pro většinu tenisových fanoušků tehdy neznámé pravoruké blondýně. Její cesta z kvalifikace až do osmifinále jí přinesla posun do elitní stovky, zájem fanoušků, médií i sponzorů. Postupně však přišel propad, už druhým rokem se tak snaží o restart. „Vidím v mých výkonech progres. Cítím, že se vracím zpátky na úroveň z před pěti let,“ věří odchovankyně prostějovského tenisu. Na US Open však narazila hned v prvním kole kvalifikace

Tereza v říši divů! Nová Kvitová! Takové palcové titulky měla česká média po postupu tehdy naprosto širšímu publiku neznámé Tereze Smitkové do osmifinále Wimbledonu, když proti Srbce Jovanovičové odvracela tři mečboly a na kurtu brečela.

Dvacetiletá bomberka zvládla na Wimbledonu včetně kvalifikace vyhrát šest zápasů v řadě, vyřadit Coco Vandewegheovou nebo Madison Brengleovou. Uchvátit tenisovou komunitu svým dravým a agresivním útočným tenisem.

Dcera bývalého hokejisty Pavla Smitky nakonec skončila wimbledonskou pohádku porážkou s Lucií Šafářovou, ale i po konci turnaje měla slušně našlápnuto. Na začátku roku 2015 dostala pozvánku do fedcupové reprezentace, v níž tehdy v Kanadě hrála třeba po boku tehdy osmělující se Karolíny Plíškové. Rázem však přišel propad. „Vlétnete do velkého tenisu, moc si s tím neděláte hlavu. Bylo hodně těžké, aby se mi nezatočila hlava. Vše bylo najednou hrozně jiné,“ vypráví s odstupem téměř pěti let sama Smitková.

„Rázem jsem nehrála až tolik zápasů, všechny soupeřky byly najednou nesmírně silné. Častokrát se mi stalo, že jsem vypadávala hned v prvním kole a na rozehru nebývá až tolik prostoru,“ vysvětluje dnes 24letá hráčka. Její sešup žebříčkem ovlivněný i častými zdravotními problémy se zastavil v roce 2017, tehdy rok zakončovala až hluboko ve třetí stovce. A tehdy taktéž ohlásila velký restart.

Ten má postupně své výsledky. Smitková jde postupnými krůčky zpět. „Určitě vidím progres oproti posledním dvěma nebo třem sezónám. Zase cítím, že se moje hra vrací zpátky tam, kde byla třeba v roce 2014, 2015,“ tvrdí.

Znovu jí ovšem trápí několikeré zdravotní problémy. Ty ji zbrzdily i v létě, po Wimbledonu tak odehrála po půldruhém měsíci až zápas na US Open. V prvním kole kvalifikace ovšem nestačila na svou krajanku Barboru Krejčíkovou, se kterou padla po setech 1:6 a 6:7. „Zápasová pauza byla na kurtu znát. Ve druhém setu jsem se trošku zvedla, ale nebyl to úplně optimální výkon,“ hodnotila.

V českém derby si mezi sety navíc nechala ošetřit už tak zatejpované rameno, které ji zbrzdilo po travnatém grandslamu. „Herně to není špatné, jen to zdraví mě poslední dobou stále trápí. Zápasový výpadek je vždy znát. Člověk se cítí jinak, volí jiné varianty a umístění úderů než obvykle ,“ smutní Smitková.

Zvládne svůj restart? Úspěch v její misi s názvem Návrat na výsostné pozice z před pěti let by byl jen a jen dobrou zprávou pro celý český tenis!

US Open, 1. kolo kvalifikace
BARBORA KREJČÍKOVÁ (124.) [16] – TEREZA SMITKOVÁ (174.) 6:1, 7:6(5)