Letní kluk se zapsal do historie. Korejec Lee neslyší, přesto zvítězil mezi profesionály

- Jan Havlovic

Korejec Duck Hee Lee se zapsal do historie světového tenisu. Jako první neslyšící tenista zvítězil v tenisovém zápase v hlavní soutěži turnaje na okruhu ATP. Jednadvacetiletý hráč porazil ve Winston-Salemu Švýcara Henri Laaksonena po setech 7:6(4), 6:1. „Chtěl jsem všem dokázat, že to zvládnu,“ vzpomíná Lee na těžké začátky se sluchovým postižením.

Lee absolvoval ve Winston-Salemu debut v hlavní soutěži turnaje ATP. „Zkusím do toho dát vše,“ sliboval fanouškům před zápasem.

A jak slíbil, tak udělal.

Duck Hee Lee porazil Švýcara Henriho Laaksonena, který je na žebříčku o bezmála sto míst výše, po setech 7:6(4) a 6:1 a jako první neslyšící tenista v historii zvítězil v zápase hlavní soutěže turnaje ATP.

„Za normálních okolností nic neslyším. Když ale někdo hlasitě křičí, určité zvuky slyším a vnímám. Neslyším odskoky míčků nebo hlášení rozhodčích. Soustředím se hlavně na gesta,“ přibližuje Lee potíže, které mu přináší jeho sluchového postižení.

Korejský hráč se pomalými krůčky dostává na tenisové výsluní, ačkoliv v začátcích mu jeho okolí tenisovou cestu rozmlouvalo. „Lidé si ze mě dělali legraci. Prý že bych neměl hrát tenis. Chtěl jsem všem dokázat, že to zvládnu,“ vzpomíná Lee, který dostal v korejských médiích přezdívku „letní kluk“.

Lee věří, že otevírá cestu dalším tenistům s podobným postižením. „Pokud budete makat, zvládnete cokoliv,“ burcuje Korejec v rozhovoru, který absolvoval za pomoci asistenta. Lee vyzve ve druhém kole turnaje ve Winston-Salemu turnajovou trojku Poláka Huberta Hurkacze.