Válka generací. Jak budoucí grandslamová šampionka ztroskotala na nevěstě Denise

- Johan Čáp

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z NEW YORKU: Když dojel k ní domů celý štáb televize Fox News, už ve třinácti letech sebevědomě řekla před kamerou, že bude grandslamovou šampionkou. A na tuto tenisově svízelnou cestu útrap a odříkání nastoupila hned o rok později. Nohama napřed. Americká hvězdička Reese Brantmeierová se na svém prvním seniorském grandslamu objevila v pouhých 14 letech, tvrdý střet s realitou ale americkému veletalentu vystavila velezkušená Češka Denisa Allertová.

„Co jsem dělala ve 14 letech? Určitě jsem byla úplně někde jinde než ona,“ smála se Denisa Allertová po těžké výhře. V prvním kole kvalifikace na US Open sice měla podle statistických předpokladů mít lehkou práci, všechny analýzy se ovšem hrubě mýlily.

Na druhé straně rozpáleného newyorského kurtu stála o dvanáct let mladší soupeřka. Avšak věkový rozdíl nehrál vůbec roli. Reesa Brantmeierová se do kvalifikace dostala díky divoké kartě za vítěství na národním šampionátu amerických hráček do 16 let. Možnost zahrát si na US Open dostala rozhodně oprávněné. Právě ona je představitelkou nastupující americké generace, šok letošního Wimbledonu Coco Gauffová je jen o pár měsíců starší. Obě dvě jsou si velmi podobné. Somaticky i svými ambicemi. Reese narozdíl od Gauffové (dostala divokou kartu do hlavního pavouka) však na svou šanci v hlavní soutěží musí počkat až minimálně do roku 2020.

Její konec na domácím US Open ji totiž vystavila právě Denisa Allertová. Ta se však na začátku vzájemné duelu hledala, na nečekaný atak velmi pohyblivé soupeřky nestačila reagovat a rázem ztratila první set poměrem 3:6.

„Dělala jsem hodně chyb. Nesedělo mi počasí, cítila jsem se blbě. Bylo otřesné vedro,“ vyjmenovávala Allertová.

Nebýt srpnového klimatického pekla ve vyhřátém newyorském Queensu, možná by ale novopečená manželka Jana Šátrala letěla už po prvním dnu turnaje domů. Právě teploty okolo osmatřiceti stupňů jakoby zarazily rozlet americké komety. Ta ještě zvládla ve druhé sadě uzmout vedení 2:0, následně se ale začala její hra bortit.

Allertová tak rázem chytila druhou mízu a z rezignované pozice se dostala k hlavní iniciativě. „Rozhýbala jsem nohy, cítila jsem se daleko lépe. Možná, že Reese došly i síly, začala pak totiž chybovat,“ uvažovala Allertová, která kromě možnosti vyčerpání nabídla i další variantu „Určitě na ni asi musela dolehnout nervozita. Hrát na největším turnaji její země už v tak mladém věku... To je asi životní sen každé americké hráčky.“

Koncovka už pak patřila 26leté Češce, která letos po melbournském a pařížském zklamání poprvé přešla přes první kolo grandslamové kvalifikace. „Soupeřka hrála ale velmi kvalitně, předváděla hezký tenis, chodila do míčku, nebála se toho,“ lichotila Allertová své protivnici.

Pro americkou hvězdičku šlo o jeden z prvních nezdarů v tenisovém životě. Vzpomene si na něj po svém vysněném grandslamovém prvenství?