Favorité, třeste se! Mezi nenasazenými na US Open jsou někdejší jedničky i šampionky

- Marek Bartošík

Postrachem favoritů na každém grandslamovém turnaji jsou obtížní soupeři z řad nenasazených pro úvodní zápasy. Mnozí mají v živé paměti souboj Rafaela Nadala a Nicka Kyrgiose z druhého kola Wimbledonu. Podobných klání se může na nacházejícím US Open odehrát vícero.

Bývalé šampionky a světové jedničky, mladé hvězdy či znovuzrozený elegán. To je bezejmenný výčet možných soupeřů a soupeřek nasazených pro první či druhé kolo dvouhry na US Open.

Kdo tedy na blížícím se newyorském grandslamu může zaskočit nasazenou elitu? Mezi muži patří mezi největší postrachy Richard Gasquet, kterému uniklo nasazení o pouhé jedno místo. Třiatřicetiletý Francouz zářil jak v Montréalu (osmifinále), tak v Cincinnati (semifinále). Na US Open má navíc dobré vzpomínky, když si tam zahrál semifinále (2013) i čtvrtfinále (2015).

Mezi nejlepší z nenasazených musíme počítat i vítěze dvou letošních ATP turnajů Alexe de Minaura. Při obou jeho účastech na závěrečném grandslamu sezóny se dařilo Denisu Shapovalovi, když uhrál třetí kolo a osmifinále.

Jednadvacetiletý Andrej Rubljov se pokusí navázat na skalp Rogera Federera a čtvrtfinálovou účast ze Cincinnati. Překvapit by mohli i čtvrtfinalista letošního Australian Open Frances Tiafoe, předloňský čtvrtfinalista turnaje Sam Querrey či někdejší světová trojka Grigor Dimitrov.

Příznivci z České republiky budou držet palce Tomáši Berdychovi, který se v New Yorku před sedmi lety probil mezi nejlepší čtyři.

Ozvou se šampionky z počátku tisíciletí?

V sekci nenasazených ženského turnaje bychom našli ještě slavnější jména. Vítězka z let 2000 a 2001 Venus Williamsová se sice nachází mimo elitní padesátku žebříčku, v Cincinnati ale po delší době předvedla kvalitní výkony a postup do čtvrtfinále.

Z bývalých šampionek můžou favoritkám zatopit ještě Maria Šarapovová (2006) a Světlana Kuzněcovová (2004), která navíc v Cincinnati dokráčela až do finále.

Do party k Williamsové, Šarapovové a Kuzněcovové je třeba počítat i bývalou světovou jedničku Viktorii Azarenkovou. Čerstvě třicetiletá Běloruska, jež se může pyšnit trofejemi z Australian Open 2012 a 2013, si ve zmíněných letech připsala i finálové účasti z US Open. V obou případech těsně podlehla Sereně Williamsové.

Čeští fanoušci budou doufat v úspěch wimbledonské čtvrtfinalistky Karolíny Muchové, která loni ohromila New York triumfem nad Garbine Muguruzaovou.

Dokáže někdo z uvedených tenistů a tenistek opravdu zamíchat kartami na US Open 2019?