ATP

Možná bych tady už nestál, přiznal Berdych. O kvalitách nepochybuje

- Radek Štohl

Téměř půl roku trvalo, než přišla vítězná radost Tomáše Berdycha. Tehdy to bylo na konci února, kdy se prodral do osmifinále v Dubaji. Od té doby vynechal řadu turnajů, připsal si tři porážky v řadě. Po výhře v prvním kole Winston-Salemu však z českého tenisty zářila spokojenost.

Již za týden se rozjíždí hlavní soutěž US Open, kde nebude chybět ani Tomáš Berdych. Zkušený Čech se před závěrečným grandslamem sezóny rozhodl, že zkusí využít nabídnuté divoké karty do hlavní soutěže Winston-Salemu. A minimálně z části se daná volba již vyplatila. V prvním kole vyřadil Andrease Seppiho ve třech sadách.

„Byly to pro mě velmi těžké časy. Byl jsem nahoře a pak zase dole," nechal se Berdych slyšet pro atpwordltour.com. „Z lásky k tomuto sportu jsem si však dal novou šanci na návrat, dobrou přípravu a dobré zápasy na zdejším turnaji. Po US Open uvidíme, co bude. Možná se nejednalo o nejkrásnější výhru, nyní se ale počítá," pokračoval aktuálně 101. hráč dvouhry.

Problémy se zády donutily Berdycha vynechat posledních pět měsíců uplynulé sezóny. Po šesti letošních turnajích a slibném začátku do roku se problémy ozvaly znovu, od března odehrál pouze Wimbledon. 

„Kdybych byl připravený jako před probíhající sezónou, neměl žádné výsledky a poté by se dostavila ta zranění, pravděpodobně bych přemýšlel úplně jinak. Možná bych tady už nestál. Pokud jsem však fit a zdravý, tak vím, že stále umím předvádět velmi dobrou hru," nepochybuje vítěz třinácti titulů ATP, který na okruhu strávil již sedmnáct sezón.

„Kdyby se něco podobného přihodilo na začátku kariéry, bylo by to velice frustrující. Je mnohem jednodušší se s tím vším vypořádat, když už máte nějaké zkušenosti. Užívám si nové situace, které jsem dříve neprožil, snažím se najít způsob, jak tím projít a brát vše jako novou výzvu," dodal Berdych. Ten se ve druhém kole utká s osmým nasazeným Filipem Krajinovičem.