ATP

Rozzářený Berdych! Udržel náskok, po půl roce vyhrál

- Radek Štohl

Tomáš Berdych poprvé od konce února zvítězil na okruhu ATP. Zkušený Čech na turnaji ve Winston-Salemu, kam obdržel divokou kartu, v prvním kole porazil Andrease Seppiho 6:1, 3:6, 6:3. Finalista roku 2012 se v dalším zápase utká s osmým nasazeným Filipem Krajinovičem.

Berdych na tento pocit čekal dlouho. Konkrétně od šestadvacátého února, kdy v Dubaji přetlačil Ilju Ivašku ve třech sadách, čímž si mohl zahrát osmifinále proti Bornu Čoričovi. S talentovým soupeřem ale prohrál 6:7 ve třetím setu, od té doby odehrál pouhé dva soutěžní zápasy. Ten třetí byl pro bývalého čtvrtého hráče světa úspěšný.

Vstup do zápasu proti Andreasi Seppimu se Tomáši Berdychovi vydařil famózně. Po dvou suverénních výkonech na servisu získal ve druhé a čtvrté hře brejk, v úvodních třech gemech přišel o pouhé dva fiftýny.

Neuběhlo ani dvacet minut a Berdych vedl 5:0. Seppi sice v šesté hře získal první hru, zkušený Čech ale následně uzavřel sadu čistou hrou. Během úvodního setu ztratil jen dva míčky při servisu, úspěšnost prvního servisu přitom byla jednašedesát procent.

Začátek druhého dějství mu však nevyšel. Ve druhé hře měl první problémy na servisu, z čehož pramenil brejk Seppiho. Berdych se vzápětí snažil o rebrejk, šanci ale nevyužil, a tak Ital za chvíli po druhému brejku vedl 4:0. I když ještě přišlo okamžité snížení na 1:4, ani tři odvrácené brejkboly v šesté hře nepomohly Čechovi ve druhé sadě uspět.

Postupujícího tak musel určit závěrečný set. Tomáš Berdych stejně jako v první sadě vedl 3:0, Andreas Seppi však v této chvíli rychle zachytil trhák a ztracený servis získal zpátky. Berdych přesto zaváhání nehodlal dopustit a v dlouhé šesté hře využil pátý brejkbol, po kterém si i přes hrozbu soupeře v posledním gemu dokázal postup pohlídat.

Winston Salem Open (muži, USA, 807 210 USD, tvrdý povrch)
1. kolo dvouhry
TOMÁŠ BERDYCH (103.) – Andreas Seppi (ITA, 78.) 6:1, 3:6, 6:3