Kdy skončí Federer s tenisem? Tim Henman vyřkl zajímavé proroctví

- Jan Vojkůvka

Palčivá otázka, která svádí každého k dumání a nejrůznějším odhadům. Kdy Roger Federer přestane miliony svých fanoušků bavit svým uměním na dvorci a skončí s tenisem? Jsou tu odhady předním trenérů, bývalých i současných hráčů. Někteří říkají, že příští rok bude poslední. To Tim Henman, britská tenisová legenda, má trochu odlišný názor.

Proč se Roger Federer vrátil na antuku a zahrál si French Open? Je to součástí jeho rozlučky, míní někteří. Ne však Tim Henman. Ten se na adresu švýcarského tenisty vyjádřil poměrně sebejistě.

„Bude hrát do konce roku 2021,“ vyřkl své proroctví. To je navíc plně v souladu s vyřčeným přáním samotného Švýcara, že by chtěl hrát až do čtyřiceti let. Na konci roku 2021 bude Federerovi 40. A tehdy, podle Henmana, odehraje poslední zápas bohaté kariéry.

Co dále vede Henmana k tomuto názoru? „Bude mít vydařený rok, stále dokáže hrát s nejlepšími. A příští rok tomu nebude jinak, navíc budou olympijské hry. Až poté se to začne trochu lámat,“ podotkl Henman, podle něhož je olympiáda v Tokiu velkou motivací. Zároveň podle něho přemůže myšlenky na konec Federerova přirozená soutěživost a vidina, že může dokázat hrát na samém vrcholu až do svých 40. narozenin.

Pravdu, kdy Federer skončí s tenisem, samozřejmě nezná nikdo. Ani Henman ne. Ba nejspíš ani Federer. S každým dalším měsícem ovšem roste mezi jeho fanoušky napětí... Neblíží se skutečně konec jeho kariéry?

Pokud by se mělo splnit naopak proroctví špičkového trenéra Patricka Mouratogloua, Federerův konec by přišel už příští rok. S tím souhlasí spousta dalších, podle nichž Švýcar skončí po olympijských hrách v Tokiu.

A co na to Federer? „Slyšel jsem klepy, že chci hrát příští rok na olympiádě a pak ukončit kariéru. Ale to jsem nikdy neřekl. Vážně nevím, kdy k tomu dojde. Čím víc se nad tím přemýšlí, tím blíž se konec přiblížil. A já na to nemyslím,“ řekl.