WTA

Hořký konec Plíškové. Čtvrtfinále nedopodávala, rozmlátila raketu

- Radek Štohl

Karolína Plíšková se třetího semifinále dvouhry Cincinnati nezúčastní. Češka ve čtvrtfinále prohrála se Světlanou Kuzněcovovou 6:3, 6:7(2), 3:6, když za stavu 6:3, 5:4 nedopodávala zápas do vítězného konce. Rozhozená Plíšková ke všemu v polovině závěrečné sady rozbila rám rakety, za což dostala napomenutí.

Plíšková měla na Western & Southern Open výborné vzpomínky. V roce 2016 zde získala titul, ve čtvrtfinále se jí podařilo udolat svoji páteční soupeřku Světlanu Kuzněcovovou. Znovu to vypadalo, že by přes zkušenou tenistku startující v Cincinnati na divokou kartu mohla přejít, to by však nesměl přijít nevydařený závěr druhé sady.

Začátek pátého vzájemného střetnutí byl pro Karolínu Plíškovou jako z říše snu. Po téměř bezchybném představení na podání ve druhé hře získala brejk čistou hrou, který potvrdila bez větších problémů. Ve zbytku sady dále kralovala na servisu, protihráčce dovolila na returnu získat maximálně dva fiftýny. Přesně za třicet minut tak bylo po první sadě.

Druhá sada nabídla mnohem napínavější tenis. Světlana Kuzněcovová začala předvádět lepší hru, po odvráceném brejkbolu ve třetí hře naopak sama měla následně tři příležitosti k dobru, ani jednu však nevyužila. Češka se naopak v sedmé hře ujala brejku, a jelikož vzápětí odvrátila hrozbu, měla za stavu 6:3, 5:4 nakročeno k postupu do semifinále.

Desátou hru načala přímým bodem. Osudová chyba patrně přišla za stavu 30:30. Plíšková se vrhla k sítí, nedůrazným úderem, který mířil na raketu Kuzněcovové a měl za následek prohoz, však soupeřce připravila brejkbol. Ruska ho po chybě Plíškové využila a srovnala na 5:5.

Rozhozená Češka se při dalším servisu dopustila chyb, ze kterých pramenily dva setboly soupeřky. Plíšková je sice ještě odvrátila, tiebreak se jí ovšem vůbec nevydařil, o postupující tak musela rozhodnout až třetí sada. 

Její úvod nebyl pro třetí nasazenou moc příjemný. V rozmezí konce druhé a začátku čtvrté hry prohrála deset fiftýnů v řadě, především však podruhé v zápase ztratila podání.

Mohlo být ještě hůře, za stavu 1:3 ale dvě hrozby odvrátila, v další hře se ke všemu mohla vrátit do setu. Ani jeden ze dvou brejkbolů však nevyužila, stejně jako ten o dvě hry později. Po druhé promrhané šanci ke všemu nalomila rám rakety, s níž nemohla pokračovat, obdržela tedy napomenutí.

Dalších šancí se již nedočkala. V deváté hře vytvořila Plíšková tři nevynucené chyby, po té poslední do sítě byl konec zápasu. Češka tak třetího semifinále v Cincinnati neochutná, naopak Světlana Kuzněcovová svým postupem vybojovala své zdejší první semifinále.

Western & Southern Open, Cincinnati (ženy, USA, 2 944 486 USD, tvrdý povrch)
Čtvrtfinále dvouhry
KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ (3.) [3] – Světlana Kuzněcovová (RUS, 153.) 6:3, 6:7(2), 3:6