Zahřívací týden. V Bronxu hrají tři Češky, ale bez Kvitové. Startuje grandslamová kvalifikace

- Jan Havlovic

Příští týden bude pro tenisové fanoušky i samotné tenisty zahřívací zkouškou před grandslamovým US Open. V Bronxu absolvují generálku v hlavní soutěži tři Češky – Strýcová, Siniaková a Muchová. Původně zde měla startovat i Petra Kvitová, která přijala divokou kartu, ale na poslední chvíli se odhlásila. Na kurty se vrací i Tomáš Berdych, který bude hrát podruhé v kariéře ve Winston-Salemu a jeho prvním soupeřem bude Ital Seppi. Startuje také kvalifikace US Open, o místo v hlavní soutěži bude usilovat osm Čechů.

Hlavní pozornost českých tenisových příznivců bude v příštím týdnu směřovat do newyorského Bronxu, kde proběhne poprvé turnaj pod záštitou WTA. Největší hvězdou Bronx Open měla být Petra Kvitová, která přijala ve čtvrtek divokou kartu, ale na poslední chvíli se odhlásila.

Na místních kurtech se tak představí celkově čtyři Češky – Strýcová, Siniaková a Muchová. Renata Voráčová startovala v kvalifikaci, ale nedostala se přes první kolo a bude čekat na čtyřhru. 

Do turnajového kolotoče se vrací Tomáš Berdych, který absolvuje návrat na tenisové dvorce ve Winston-Salemu, kde si před desíti lety zahrál při dosud jediné účasti ve finále. Česká tenisová jednička přijala divokou kartu a v prvním kole hlavní soutěže narazí na Itala Seppiho.

Hned v pondělí odstartuje také kvalifikace závěrečného grandslamu letošní sezony. Ve Flushing Meadows bude bojovat o místo v hlavní soutěži hned osm českých tenistů. Kvalifikační boje se vyhnou Marii Bouzkové, která se na poslední chvíli dostala do hlavní soutěže.

Osmým českým tenistou v kvalifikaci se stal až ve čtvrtek Zdeněk Kolář, který se zatím na US Open nedostal přes první kvalifikační kolo. Dvaadvacetiletý tenista ladil formu na hardu ve slovinské Portoroži, kde došel do čtvrtfinále.

Bronx Open WTA
1. kolo dvouhry
Barbora Strýcová [3] – volný los
Kateřina Siniaková [5] – Ja-fan Wang (CHN)
Karolína Muchová – Kristie Ahnová (USA) [WC]

Winston-Salem ATP
1. kolo dvouhry
Tomáš Berdych [WC] – Andreas Seppi (ITA) 

US Open, kvalifikace – Denisa Allertová, Barbora Krejčíková, Tereza Martincová, Tereza Smitková, Anastasia Zarycká, Jiří Veselý, Lukáš Rosol, Zdeněk Kolář.