Ani krev je nezastavila. Češky přece patří na vrchol! hecly se mladé světové šampionky

- Jan Havlovic

Český tenis oslavil o víkendu velký úspěch v podobě triumfu dívek na MS družstev do čtrnácti let v Prostějově. Zlatý tým mladých slečen měl ve středu tiskovou konferenci v hlavním městě za hojné účasti médií. „Největší odměnou pro nás byla medaile a to, že jsme mohly vystoupat na nejvyšší stupínek. Kdo může říct, že je mistr světa?“ vyprávěla novinářům teprve dvanáctiletá Brenda Fruhvirtová, která přežila během zápasu i hrozivé krvácení.

I takové patálie musely Češky během dlouhého turnaje přežít. Mladá hvězdička Brenda Fruhvirtová se totiž při svém zápase soustředila tak usilovně, že si nevšimla ukazatele skóre, o který si rozbila hlavu. 

„Ségra vypadá jako z hororu!“ hlásila trenérovi vyděšená Linda Fruhvirtová – o dva roky starší sestra Brendy a její spoluhráčka z českého týmu.

„S řešením situace nám pomohli lékaři, kteří zastavili krvácení a Brenda mohla pokračovat,“ popisoval naštěstí už úsměvnou historku kapitán českého týmu Tomáš Josefus. Brenda se nakonec oklepapa a svůj zápas vyhrála – stejně jako všechna svá utkání na domácím MS, ve kterých dokonce proti starším soupeřkám neztratila ani set. 

Ona a její sestra Linda jsou obrovskými talenty českého tenisu. O dva roky starší Linda musela také během turnaje překousnout zdravotní potíže. Kvůli zraněnému palci nemohla hrát dvouhry a nakonec moc dobře ani čtyřhry. Na poslední finálové zápasy se ale vyhecovala, sundala z palce dlahu a hrála i přes bolest.

„Vždyť Češky přece patří na vrchol, jsme nejlepší!" vysvětlovala pak vesele novinářům Linda Fruhvirtová, proč šly mladé slečny během domácího turnaje i přes bolest. 

Naplást za loňské kruté finále
Český tým patřil již před domácím šampionátem do okruhu favoritů. Zejména Linda Fruhvirtová si chtěla spravit náladu po kruté loňské finálové porážce od Ruska v poměru 1:2. „Společně jsme si před turnajem vytyčili ten nejvyšší cíl – zlaté medaile,“ prozradil kapitán Tomáš Josefus. „Za tím jsme si šli a dosáhli toho. Každá ze tří slečen, které tady sedí, má na vítězství lví podíl.“

Družstvo vedené Josefusem prošlo domácím šampionátem poměrně hladce a ztratilo za celý turnaj jediný bod, a to až v semifinálovém duelu s Kanadou. Trojice Linda Fruhvirtová, Brenda Fruhvirtová a Nikola Bartůňková korunovaly povedený turnaj finálovým triumfem nad Spojenými státy americkými.

„Byl to velký zážitek. Vzala jsem si z toho hodně zkušeností. Lidi nám dost fandili, což byla velká podpora,“ řekla třetí do party mladých mistryň světa – Nikola Bartůňková, která spolu s Brendou Fruhvirtovou odehrála největší část dvouher.

Po oslavných tanečcích se ale talentované tenistky musely vrátit zpět do drilu. „Příliš jsme neslavily, neboť jsme hned přejížděly na Pardubickou juniorku. Největší odměnou pro nás byla zlatá medaile a to, že jsme mohly vystoupat na ten nejvyšší stupínek,“ přiblížila pocity čerstvých mistryň světa Brenda Fruhvirtová. „Ne každý může říct, že je mistr světa,“ smála se.

Což potvrdil i prezident Českého tenisového svazu Ivo Kaderka. „Vítám vás jako velké – malé hvězdy, které jsou v tuhle chvíli nejlepší na světě. Jste nadějí toho, aby český ženský tenis nadále dominoval,“ řekl Kaderka na úvod tiskové konference, když pogratuloval a poděkoval také rodičům přítomných mladých tenistek.

Kaderka před novináři zavzpomínal na tiskovou konferenci předešlých českých světových šampionek do čtrnácti let, vítězný tým tehdy tvořily Barbora Strýcová, Lucie Šafářová a Petra Cetkovská. „Také bychom chtěly být jednou takové velké mistryně jako ony,“ shodly se sestry Fruhvirtovy s parťačkou Bartůňkovou při pohledu na fotografii několikanásobných fedcupových šampionek.

Pro členky vítězného týmu je triumf v Prostějově dalším krůčkem v dlouhé cestě do světové tenisové špičky. Na děvčata bude nyní možná o něco větší tlak než před prostějovským turnajem. „Pokud máme jednou hrát v dospělosti na světové úrovni, tak bysme se s tímto měly umět popasovat,“ vyhrkla jasně čtrnáctiletá Linda Fruhvirtová, kterámá má za sebou již dvě účasti na juniorském grandslamu. „Máme stejný názor,“ souhlasily Brenda s Nikolou.


Galerie