Namistrované chování? Zverev požadoval po malém turnaji obří startovné

- Jan Havlovic

Alexander Zverev požadoval před dvěma lety bezmála dvanáct milionů korun za to, že bude startovat v Marseille. Turnajový ředitel Jean-Francois Caujolle nabídku tehdy osmnáctého hráče světa odmítl. „Když chcete investovat takové peníze, oslovíte raději Nadala nebo Federera,“ vysvětluje Caujolle. Zverev poté z nároků zřejmě slevil a na jihu Francie nakonec startoval.

Za dvanáct milionů k vám přijedu. Zřejmě nějak takhle vypadala reakce Alexandera Zvereva na lanaření Jeana-Francoise Caujolleho, ředitele halového turnaje Marseille Open.

Německá tenisová hvězda si podle slov Caujolla totiž řekla o startovné, které skoro převyšovalo dotaci celého turnaje (pro ročník 2019 činila dotace 668 485 €, pozn. red.). „Šlo o 500 000 $. To bylo před dvěma lety, kdy se dostával do popředí,“ prozradil ředitel Marseille Open předturnajové námluvy v rozhovoru pro web tennisworldusa.org.

„Ani nevím, kolik by to mohlo být teď, když je stabilní člen elitní desítky,“ zamyslel se ředitel halového turnaje s tím, že před dvěma lety byl Zverev teprve na cestě mezi světovou elitu a bilancoval na hraně druhé desítky světového žebříčku.

Caujolle podmínky německého mladíka nepřijmul, nicméně domluva o výši startovného nakonec proběhla. Zverev totiž v Marseille startoval (prohrál v prvním kole s Francouzem Mahutem 6:7(5), 6:7(5), pozn. red.). Ze svých podmínek ale musel Zverev jistě výrazně slevit.

„Některé turnaje si to dovolit mohou, ale není jich tolik. Když chcete investovat, oslovíte Nadala nebo Federera. Na tyto dvě legendy fanoušci slyší a peníze se vám nejspíše vrátí,“ vysvětluje.

„U Alexandera Zvereva ani pořádně nevíte, jestli projde přes první kolo. Může celý turnaj vyhrát, nebo skončí po úvodním zápase. Není to chytrá investice,“ dodal Caujolle s tím, že mladým hráčům chybí pokora a respekt.

Ředitel Marseille Open se v médiích netají plánem přilákat na příští ročník tohoto halového turnaje, konaného pravidelně na konci února, právě jednu z hrajících legend světového tenisu – Federera, Nadala či Djokoviče.