ATP

Zbláznil se? Oslabený Murray jede do asijského pekla

- Michal Hladký

Andy Murray už má za sebou comeback na singlové turnaje, v prvním kole v americkém Cincinnati prohrál s Francouzem Gasquetem. Nedávno oznámil své další kroky, které jsou, vzhledem k jeho zdravotnímu stavu, minimálně dost odvážné.

Bývalá světová jednička se na přelomu září a října vydá do Číny, kde odehraje dva turnaje. První ho čeká v Ču-chaj, avšak to pravé peklo pocítí o pár dní později, kdy se přesune do Pekingu. Tamní turnaj, na kterém přislíbili účast Fabio Fognini či Dominic Thiem, se rozhodně nemůže pyšnit povedenou minulostí.

Hlavní město Číny se dlouhodobě potýká se špatným ovzduším, které dává tenistům během zápasů pořádně zabrat. Čínské národní meteorologické centrum v době konání turnaje 2015 vydalo výstrahu, která doporučila občanům omezit pohyb venku.

Ani předchozí zkušenosti však ředitele pekingského China Open Charlese Hsiunga neodrazují. „Dokud míček půjde ve smogu vidět, hrát se nepřestane,” okomentoval celou situaci. Trochu to potvrdilo slova švédského tenisty Roberta Lindstedta z ročníku 2013. „Peking je město, které vám zkrátí život,” popisoval čínskou metropoli a tamní turnaj.

Zdravotní dopady na sebe nenechaly dlouho čekat. Například Martin Kližan po svém působení na turnaji v kritickém roce 2015 na sociální sítě napsal status o tom, že po každé výměně musel kašlat, dokonce po utkání zvracel.

Zmíněný incident přesto hvězdy světového tenisu neodradil a do východní Asie pravidelně jezdí. Nechybí mezi nimi ani Andy Murray, který ovládl dobře obsazený podnik v roce 2016. Brit nyní věří, že podobně úspěšné tažení letos zopakuje.

Otázkou je, zda se mu to povede. Zdravotní problémy s kyčlemi mu udělaly čáru přes rozpočet při kondiční přípravě, což sám několikrát zmínil. Právě špatná kondice v kombinaci s obtížnými dýchacími podmínkami bude i pro takového hráče představovat obrovské problémy.

Murrayho tak alespoň může těšit zpráva, že díky opatřením čínské vlády se kvalita ovzduší v hlavním městě každým rokem zvyšuje. Momentálně patří Peking mezi jedny z mála velkých čínských měst, kde občanům vlivem smogu nehrozí žádné zdravotní komplikace.

Fanoušci budou doufat, že tomu bude stejně i na konci září.