České sestry straší svět. Linda může být jako Gauffová, tvrdí trenér

- Radek Štohl

Zvýšené mediální pozornosti se nyní těší sestry Fruhvirtovy. Brenda a Linda na domácím na Mistrovství světa družstev do čtrnácti let znovu prokázaly svůj potenciál, který pomohl českým děvčatům na vrchol. Trenér Tomáš Josefus se ke všemu domnívá, že starší Lindu může čekat podobný vzestup jako Cori Gauffovou, která v patnácti letech hrála osmifinále Wimbledonu.

Pitbulky z Česka. I tak se mluví o nadějné dvojici, která minulý týden dovedla ženský výběr do čtrnácti let ke zlaté medaili. Brenda ve dvanácti letech zvládla všech deset zápasů, během nichž nepřišla o jediný set. Vědět o sobě dala také Linda, zkušenější hráčka ve finále dovolila americké soupeřce pouhou hru.

Znovu se tak oživila debata, kam to může sympatické duo dotáhnout. Dosud se více mluvilo o Lindě, starší ze sester se letos jako nejmladší hráčka objevila v hlavní soutěži Wimbledonu, kde došla do osmifinále dvouhry. O kolo dříve porazila aktuálně osmou hráčku kombinovaného juniorského žebříčku Marii Camilu Osorio Serranovou dvakrát 6:3.

Aktuálně dvaadvacátá juniorka světa, jež s tenisem začala ve třech letech, má do budoucna jasno. „Chci být světovou jedničkou a vyhrát grandslamy. Mezi mé oblíbené tenisty patří Roger Federer a Serena Williamsová, ale ničí hru nekopíruji. Hraji tak, jak hraji," řekla pro itftennis.com.

Z mladé naděje ke všemu roste lídr. Během vyhlašovacího ceremoinálu Mistrovství světa družstev se nebála chopit mikrofonu a prohlásit, že zlato po šestnácti letech míří tam, kam patří, čímž vzpomenula poslední úspěch Češek z roku 2003. Jak uvedl kapitán týmu Tomáš Josefus, po loňské finálové prohře s Ruskami chtěl, aby Linda na sebe brala větší odpovědnost.

Nezapomínejme na Brendu. Dvanáctiletou hrdinku
Ačkoliv je nyní větší pozornost upřena na Lindu, za hrdinku předchozího týdne se dá považovat mladší Brenda. Kromě parádní bilance na Mistrovství jejím výsledkům dodává skutečnost, že všechny soupeřky byly starší.

„Když jsem začínala s tenisem, tak jsem vždy hrála proti zkušenějším, takže mi to nepřijde zvláštní,“ vyjádřila se Češka, která v březnu ovládla turnaj do čtrnácti let ve Stockholmu.

Mladé naděje jsou pod bedlivým dozorem rodičů. Jejich tatínek Hynek má pro brzké úspěchy Brendy vysvětlení. „Když vyrůstaly, tak sehrály intenzivní zápasy. Mladší vždy chce porazit starší, která nikdy nechce prohrát. Na kurtu sice proti sobě soupeří, mimo něj je to však odlišný příběh. Navzájem se motivují a podporují," přiblížil.

Již od útlého věku se s oběma hráčkami setkával Tomáš Josefus. „Jedná se o naprosto odlišné typy s odlišným pojetím hry. Linda je velmi dobrá od základní lajny a své údery trefuje razantně. Je takový pitbull. Brenda je odlišná, také vyniká ve hře od základní čáry, není však takový pitbull jako Linda,“ popsal oba talenty.

„Před dvěma lety jsem sledoval zápasy Cori Gauffové. Očekával jsem, že bude velmi kvalitní hráčka. To stejné předvídám u Lindy, která má pro tenis ideální skladbu těla. Snem obou sester je stát se profesionálkami a já věřím, že to dokáží. Pokud zůstanou zdravé, tak určitě,“ dodal Josefus.