Ze změn v depresích. Američan kvůli psychickým problémům přerušil kariéru

- Jan Vojkůvka

Americký tenista Jared Hiltzik, jenž v červenci oslavil pětadvacáté narozeniny, si vzal na dobu neurčitou přestávku od tenisu. K přerušení kariéry ho přitom vedly hodně specifické problémy, které se u něho začaly projevovat po zavedení nových pravidel v mužském profesionálním tenisu.

Hiltzik doufá, že pauza mu pomůže opět najít vášeň pro tenis a pomůže mu rovněž srovnat narušenou psychiku, která dostala v posledních měsících pořádně zabrat. Na vině jsou dle něho novoty v profesionálním tenisu, zejména pak rozdělení světových žebříčků.

Co se vlastně stalo? Hiltzik se od začátku roku potýká s depresemi, které v něm vyvolaly obavy o budoucnost.

„Ve světle změn na okruzích ATP a WTA, které odřízly stovky hráčů, včetně mě, jsem se rozhodl vzít si od soutěžení na ATP přestávku,“ uvedl Hiltzik.

Toho se dotklo zavedení ITF Transition Tour, pod současným názvem ITF World Tennis Tour. Bývalý 339. hráč světa, dle svých slov, přestal rozumět pravidlům, které se před touto sezonou změnily, což u něho začalo vyvolávat pocity beznaděje, které se vyvinuly až v deprese.

„Během posledních šesti měsíců jsem se musel vypořádávat s depresemi kvůli limbu ze změn pravidel, do kterých jsem byl, jako ostatní tenisté, vržen, aniž bych jim plně porozuměl,“ pokračoval Hiltzik. „Vím, že ostatní také bojovali s tím, aby pochopili, co se děje. Potřebuji nějaký čas, abych zjistil, jestli dokážu zachytit ještě nějaký záblesk vášně k tenisu, o které vím, že ve mně stále někde určitě je,“ dodal.

Jared Hiltzik během kariéry vyhrál dva turnaje ITF. Letos dokráčel do čtvrtfinále challengeru v Clevelandu, ovšem od února prohrál šest zápasů v řadě. Naposledy startoval na turnaji ITF na konci července, kde ovšem prohrál s hráčem z konce první tisícovky. Deprese se podle Hiltzika totiž výrazně projevily na jeho výkonech na kurtu.