Přemožitel Djokoviče dál řádí! Chilan Tabilo je bez ztráty setu v premiérovém semifinále

- Jan Vojkůvka

Alejandro Tabilo, který prožívá životní sezonu, potvrzuje na Internazionali BNL d'Italia fantastickou formu. Současná světová dvaatřicítka ještě neztratila ani set a postoupila do svého prvního semifinále na turnaji ATP Masters.

Šestadvacetiletý Tabilo, který se loni touto dobou nacházel na hraně druhé a třetí světové stovky, řádí v Římě jako utržený ze řetězu. Rodák z Toronta, který žije ve Spojených státech a reprezentuje Chile, ještě neztratil ani jeden set a vybojoval poprvé v kariéře na tak prestižním turnaji postup do semifinále.

Muž, jenž vyhrál svůj první titul na okruhu ATP letos v lednu v Aucklandu, dorazil do Říma ve skvělém rozpoložení. Na začátku května vyhrál challenger ve francouzském Aix en Provence, díky čemuž si vylepšil světový žebříček natolik, že se vešel mezi nasazené tenisty a měl ve Foro Italico v úvodním kole volný los.

Ve druhém kole si poradil s Němcem Yannickem Hanfmannem, načež doslova vynuloval Novaka Djokoviče. Tomu nepovolil ani jeden brejkbol a ve svižném utkání jej porazil 6:2, 6:3. Na šokující vítězství navázal výhrou ve dvou tiebreacích nad Karenem Chačanovem a ve středečním čtvrtfinále pak přehrál Č'-čena Čanga, deblového parťáka Tomáše Macháče, 6:3, 6:4.

„Nemůžu tomu uvěřit. Pořád se to snažím vstřebat,“ radoval se Tabilo po postupu do semifinále. „Jsem tak šťastný. Na kurtu jsem se cítil docela dobře, docela solidně. Jen jsem se snažil odvést svou práci a hrát svůj nejlepší tenis.“

A to se mu povedlo. Čelil sice dvěma brejkbolům, ale oba odvrátil. Podruhé na turnaji se mu povedlo udržet všechna podání, což je zrovna na antuce takřka zárukou úspěchu.

„Rozhodně předvádím nejlepší tenis v životě, ale snažil jsem se zachovat pokerovou tvář, protože uvnitř jsem byl strašně nervózní,“ poznamenal s úsměvem. „Pokaždé, když se snažím zakončit zápas, je to o něco těsnější. Snažil jsem se být uvolněný, snažil jsem se i usmívat a nedat na sobě nic znát. Díky bohu jsem na konci tak dobře podával, což mi pomohlo zápas ukončit.“

Semifinálový soupeř Tabila vzejde ze zápasu mezi Alexanderem Zverevem a Taylorem Fritzem. Ať už bude čelit komukoliv, bude se jednat o špičkového soupeře, což si Tabilo uvědomuje. „Teď se budu snažit hlavně trochu relaxovat. Máme den volna, tak budu moci trochu koukat na jejich zápas. Doufám, že si do dalšího utkání udržím úroveň své hry a třeba se i trošičku zlepším,“ dodal chilský tenista, jenž má jistotu premiérového posunu do Top 30 ve světovém žebříčku.