Stejně jako před rokem. Ženské finále v Madridu obstarají Šwiateková se Sabalenkovou

- Filip Lefenda

Prestižní antuková tisícovka v Madridu vrcholí. Během pátku se ve španělské metropoli rozhodne o mužských finalistech, přičemž ve hře o životní výsledek je nadále i Jiří Lehečka. To složení ženského finále už je známo. Stejně jako před rokem si to o titul rozdají Iga Šwiateková a Aryna Sabalenková, žebříčkově dvě nejvýše postavené hráčky.

Šwiateková dosud ztratila v Madridu jediný set. Otáčet musela čtvrtfinále s Brazilkou Beatriz Haddad Maiovou, po prohraném prvním setu už ale povolila protivnici pouhé dva gemy a zvítězila 4:6, 6:0 a 6:2. Mimo to přehrála i Číňanku Si-jü Wang (6:1, 6:4), Rumunku Soranu Cirsteaovou (6:1, 6:1), Španělku Sorribesovou Tormovou (6:1, 6:0) a naposledy i Američanku Madison Keysovou (6:1, 6:3).

„Podala jsem téměř bezchybný výkon, hrála jsem solidně. Se vším mohu být spokojena. Jsem šťastná, že mohu měřit síly s nejlepšími a zahrát si zase finále. Ukazuje to mou konzistenci. Bude to výzva, těžký zápas. Soustředím se ale na sebe. Budu připravená,“ hlásila po zdárném semifinále Šwiateková.

Zisk třetího letošního titulu se jí pokusí zhatit Aryna Sabalenková, jež v Madridu obhajuje loňské prvenství. Její cesta do finále ovšem byla podstatně trnitější. Jestliže Šwiateková musela jedinkrát do třetího setu, Běloruska to měla přesně naopak.

Třísetové maratony musela rodačka z Minsku absolvovat již od prvního kola. Postupně zvládla náročná střetnutí s Polkou Linetteovou (6:4, 3:6, 6:3) a Američankami Montgomeryovou (6:1, 6:7, 6:4) a Collinsovou (4:6, 6:4, 6:3). Následovalo klidnější čtvrtfinále s Ruskou Mirrou Andrejevovou (6:1, 6:4), na závěr čtvrtečního programu už ale musela podstoupit Sabalenková další řež s Kazaškou Rybakinovou, s níž byla v jednu chvíli dva míče od porážky.

V první sadě uhrála Sabalenková jediný gem. V tom druhém prohrávala 4:5 a Rybakinová podávala na vítězství. Za stavu 30:30 však poslala někdejší wimbledonská šampionka dva údery do autu a následně prohrála i další dva gemy. Vyrovnaný rozhodující set doputoval bez jediného ztraceného podání do tiebreaku. Rybakinová v něm za stavu 3:6 dokázala odvrátit dva mečboly, ten třetí už ale Sabalenková při svém servisu využila.

„V prvním setu jsem se hodně trápila při svém podání. Poté jsem se chytla, což mi vrátilo trochu víry, že mám ještě nějakou šanci na obrat. Dodalo mi to energii bojovat i na příjmu. Chtěla jsem ji zlomit a vrátit se do zápasu,“ líčila dvojnásobná turnajová šampionka Sabalenková, jež si finále v Madridu zahraje už potřetí v kariéře. „Soupeřka své příležitosti promarnila, zatímco já jsem je využila,“ dodala, co rozhodlo.

Sobotní finále bude pro Šwiatekovou se Sabalenkovou jubilejním desátým vzájemným střetnutím. Prvně jmenovaná Polka vede v bilanci 6:3, přičemž papírovou favoritkou bude vzhledem k současné formě i tentokrát. Naposledy se světová jednička radovala na Turnaji mistryň, kde svou žebříčkovou sousedku zdolala v listopadu 6:3 a 6:2. Předchozí duel pak ovládla právě před rokem v Madridu Sabalenková (6:3, 3:6, 6:3).