Čistka v Djokovičově týmu pokračuje. Rozloučil se s dalším trenérem

- Jan Vojkůvka

V okolí Novaka Djokoviče nezůstává kámen na kameni. Srbský tenista pokračuje v propouštění členů svého týmu. Naposledy se světová jednička rozloučila s dlouholetým kondičním trenérem Marcem Panichim, se kterým spolupracovala od roku 2017.

Čistka v Djokovičově týmu začala v září loňského roku, kdy se Srb rozloučil s agentem Edoardem Artaldim. Ten přitom byl součástí Djokovičova týmu už od roku 2008 a v průběhu let se s manželkou stali i rodinnými přáteli. V březnu tohoto roku pak Djokovič propustil trenéra Gorana Ivaniševiče, který se připojil do jeho týmu v roce 2018.

Tím ale změny v týmu prvního hráče světa nekončí. Jako další byl propuštěn jeden z nejlepších italských kondičních trenérů Marco Panichi, se kterým Djokovič spolupracoval od roku 2017.

„Grande Marco, byly to úžasné roky spolupráce. Dosáhli jsme vrcholu, vyhráli tituly, překonali rekordy. Ale především jsem si užíval ty naše nejobyčejnější dny tréninku v tělocvičně i mimo ni,“ napsal Djokovič na Instagramu.

„Děkuji za všechnu energii, úsilí a čas, které jsi investoval do toho, abys ze mě udělal co nejlepšího hráče a člověka,“ rozloučil se s Panichim. Toho by měl v týmu nahradit Gebhard Gritsch, který už s Djokovičem spolupracoval v letech 2016 a 2017.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Novak Djokovic (@djokernole)

Množí se spekulace, co mohou tyto kroky Djokoviče naznačovat. Někteří se obávají, že postupně rozpouští tým, s nímž zažil obrovské úspěchy, aby se pomaličku připravoval na konec kariéry. Jiní ale upozorňují na fakt, že obdobnou radikální čistku už Djokovič předvedl v roce 2017.

Tehdejší „šokovou terapii“ odnesli Marián Vajda, který Djokoviče trénoval od roku 2006, fyzioterapeut Miljan Amanovič a právě Gebhard Gritsch, který se tedy nyní do týmu vrací. Tehdejší obměna týmu měla Djokovičovi pomoci ke zlepšení výkonnosti, což se nakonec také povedlo. Svých 12 grandslamových titulů totiž během sedmi let zdvojnásobil a překonal řadu milníků a rekordů.

Snaží se tedy o další impulz, který mu pomůže na chvostu kariéry? Jeho věrní fanoušci si ani nic jiného připustit nechtějí a pevně v to věří.